Hyväntekeväisyys

Aleksi Ylä-Anttila 10.10.2018 09:37 päivitetty 10.10.2018 09:39

Amazon antoi asiakkaille mahdollisuuden tukea kovan linjan islamistijärjestöä: "Se on erittäin vastuutonta"

Verkkokaupan jätti kertoo harkitsevansa MRDF-järjestön poistamista hyväntekeväisyysohjelmastaan.

Amazonin perustama hyväntekveäisyysohjelma Amazon Smile tarjoaa asiakkalle mahdollisuuden tukea valitsemaansa hyväntekeväisyyskohdetta. Brittilehti The Timesin mukaan ohjelmaan on päässyt mukaan järjestö, joka edustaa kovan linjan islamismia. Asiasta uutisoivat myös muun muassa Newsweek ja Business Insider.

Ohjelman kautta Amazonin asiakas voi ohjata 0,5 prosenttia tekemistään ostosmaksuista itse valitsemalleen hyväntekeväisyysjärjestölle, joka kuuluu Amazon Smile -ohjelmaan.

Yksi 6 000 mukana olevasta hyväntekeväisyysjärjestöstä on radikaalia islamimsia edustava islamistijärjestö Muslim Research and Development Fund (MRDF) , kertoo The Times.

MRDF:n perustaja ja puheenjohtaja Haitham al-Haddad tunnetaan kyseenalaisista ja voimakkaan islamistisista näkemyksistään.

Hän on muun muassa kutsunut homoseksuaalisuutta rikokseksi ihmisyyttä vastaan, todennut, että kaikkien naisten tulisi käyttää kasvot lähes kokonaan peittävää niqāb-huntua sekä kutsunut kristittyjä ja juutalaisia Allahin eli islamin jumalan vihollisiksi.

Britanniassa asuva al-Haddad on myös neuvonut muslimeja olemaan integroitumatta brittiläiseen yhteiskuntaan poliittisen ajatushautomo The Henry Jackson Societyn raportin mukaan.

Yhdistyneiden kuningaskuntien hallituksen ääriliikkeiden vastaisen torjunnan päällikkö Sara Khan toteaa antamassaan lausunnossa, että Haitham al-Haddadin näkemykset ovat "misogynistisia, rasististisia ja homofobisia".

"Ne (näkemykset) edustavat sovinistista 'me vastaan he' -maailmakuvaa, joka saa muslimit virheellisesti tuntemaan, että he eivät voi olla täysin brittiläisiä", Khan sanoo.

Sovinismia edustavat muun muassa al-Haddadin lausunnot, joiden mukaan "vaimoaan lyövän miehen toimintaa ei tule kyseenalaistaa"sekä näekmykset, joiden mukaan aviorikoksesta tulee määrätä kuolemanrangaistus.

The Henry Jackson ajatushautomoon kuuluva Emma Webb kritisoi Amazonia "tavallisten kuluttajien rahojen kanavoimisesta suvaitsemattomien ekstremistien käsiin".

"Se on erittäin vastuutonta. Tämä antaa MRDF:n kaltaisille järjestöille kunnioitettavan julkisivun jollaista ne eivät ansaitse", Webb sanoo.

Amazonin tiedottaja toteaa antamassaan lausunnossa, että yritys on nojannut hyväntekeväisyystoimintaa Britanniassa valvovan virallisen Charity Commission for England and Wales -säätelyelimen ohjeistukseen arvioidessaan, mitkä järjestöt pääsevät mukaan Amazon Smile -ohjelmaan.

"Näiden huolenaiheiden vakavasta luonteesta johtuen olemme saattaneet nämä väitteet komission tietoon ja tarkastelemme perusteellisesti, etteivät esille nousseet asiat ole ristiriidassa käytäntömme kanssa", tiedottaja viestittää.

Amazon ei kerro, kuinka paljon rahaa MrDF on saanut kerättyä Smile-ohjelman kautta. The Timesin mukaan kokonaissumman uskotaan kuitenkin olevan verrattain vähäinen.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö