Quatz kirjoittaa, että Amazon on nyt myöntänyt vaikeudet sijoittajilleen. Ne liittyvät ulkopuolisiin myyjiin, jotka toimivat yhtiön tarjoamalla alustalla.

Alustaa käyttävien kumppanien myynti ylitti Amazonin oman myynnin jo vuonna 2017. Tarjolla on monenkirjavaa tavaraa, esimerkiksi sellaista, jota pilahintaan voidaan tilata myös kiinalaisista verkkokaupoista.

Amazonin ongelmana on se, että monet myytävistä tavaroista ovat tuoteväärennöksiä tai piraattituotteita. Asian on hyvin ollut tiedossa, mutta vasta nyt Amazon on myöntänyt sen ääneen. Se on varoittanut sijoittajiaan, että se voi itse joutua vastaamaan hämäräbisneksestä, jota palvelun puitteissa harjoitetaan.

Se myöntää, ettei kenties voi estää esimerkiksi tuoteväärennösten tai varastettujen tavaroiden myymistä, eikä myöskään huijauksia joissa myyjä kerää rahat mutta pitää tavaran – jos sellaista alun perin olikaan. Amazon on kuitenkin sitoutunut tiettyyn rajaan asti turvaamaan ostajan aseman.

"Kun kolmansien osapuolten tavaramyynti kasvaa, samalla kasvavat hyvitysohjelmamme kustannukset. Lopulta ne voivat vaikuttaa tulokseemme. Lisäksi liiketoimintamme ja maineemme saattavat kärsiä ja voimme joutua oikeudelliseen vastuuseen ulkopuolisten myyjien laittomista toimista", Amazon varoittaa sijoittajiaan.

Yhtiö yrittää kamppailla tuoteväärennöksiä vastaan niin automaattitoteutusten kuin ihmistenkin voimin, mutta kumppanimyynnin kasvaessa myös riskit kasvavat.