Verkkokaupan suuryritys julkistaa uuden tuotteen tänään keskiviikkona ja Alexan odotetaan löytyvän jatkossa älykaiuttimien ohella myös kuulokkeina ja jopa robottina, uutisoi Cnet.

Älyapuri Alexalla on monia tehtäviä. Se lanseerattiin vuonna 2014. Sen jälkeen Amazon on onnistunut vakuuttamaan miljoonat ihmiset sijoittamaan älykaiuttimen kotiinsa.

Alexa kykenee muun muassa soittamaan musiikkia, kertomaan tärkeimmät uutiset ja vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin.

Ongelmiakin on tullut. Amazon koki tänä vuonna takaiskun, kun ilmeni, että laitteen toimintaa arvioivat tutkijat kuuntelivat salaa asiakkaiden yksityisiä keskusteluja.

Nämä yksityisyysongelmat heittävät oman varjonsa Amazonin jokavuotiselle tuotelanseeraukselle, joka on tänä vuonna Seattlessa. Yhtiön uskotaan esittelevän siellä uusimmat laitteet ja sovellukset Alexan Echo-kaiutinsarjaan.

Alexa on dominoinut älykaiutinmarkkinoita. Muita vastaavia tuotteita ovat Applen Siri ja Google Assistant. Erityisesti kiekon muotoinen Amazon Echo Dot on ollut suurmenestys; sen markkinaosuus on peräti 70 prosenttia 76 miljoonan laitteen Yhdysvaltain markkinasta.

Amazon ei ole yksin tietosuojaongelmiensa kanssa. Myös Google, Microsoft, Apple ja Facebook ovat myöntäneet kuuntelevansa käyttäjien välisiä keskusteluja tallenteilta. Amazon on vastannut huoleen esittelemällä joitakin parannuksia tietoturvaan kuluttajia rauhoittaakseen.

”He ovat ainakin noteeranneet huolen. Riittääkö se, se on kokonaan toinen asia”, toteaa tutkija Bret Kinsella Voicebot.ai:sta

Viime vuosina Amazon on vuosilanseerauksessaan usein esitellyt uusia ominaisuuksia Echo-älykaiuttimelleen. Viime vuonna esiteltiin Echo Auto, joka toi digitaalisen avustajan autoihin. Alexa Guard puolestaan vahtii koteja ja ilmoittaa esimerkiksi rikkoutuvan lasin äänen asukkaalle, joka on pois kotoa.

Alexa-tuoteperheen kasvu merkitsee lisää huolia tietoturva-asioihin. Kun laitteiden määrä kasvaa, se tarkoittaa samalla myös enemmän mahdollisuuksia tietovuotoihin.

Ja vaikka Amazon ja Facebook ovat ilmoittaneet, että vain prosentti tallennetuista keskusteluista on päätynyt laitteita arvioijien työntekijöiden korviin, viranomaiset ja yhtiöt ovat joutuneet ottamaan asian vakavasti.

Silti Amazon ei näytä hiljentävät vauhtia.

Lue lisää: Amazon tallentaa Echo-älykaiuttimien ja Alexa-ääniavustajan kanssa käytyjä keskusteluja – eikä niitä saa poistettua välttämättä ollenkaan

Lue lisää: Amazonilla voi olla edessään iso ongelma – vain harva käyttää älykaiuttimia ostosten tekemiseen