Yhdysvaltalainen pankki Capital One joutui massiivisen tietomurron kohteeksi. Ohjelmistoinsinööri Paige Thompson on syytettynä tietomurrosta, joka koskettaa yli 100 miljoonaa ihmistä, kertovat muun muassa The Guardian, BBC ja The Wall Street Journal.

Thompson pääsi kuluvan vuoden maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana käsiksi yli sataan miljoonaan pankin luottokorttihakemukseen.

Haltuunsa hän sai 140 000 luottokorttiasiakkaan henkilötunnuksen ja yhteensä 80 000 pankkitilin numeron. Murron kohteeksi joutuivat viimeisen 14 kuukauden aikana luottokorttihakemuksen tehneet asiakkaat. Heistä 100 miljoonaa on kotoisin Yhdysvalloista ja kuusi miljoonaa Kanadasta.

New Yorkin osavaltion syyttäjä Letitia James on kertonut aloittavansa tutkinnan tapauksesta vajaa vuorokausi sen jälkeen, kun Capital One kertoi tietomurrosta.

"Toimistoni aloittaa välittömästi tutkinnan Capital Onea koskevasta tietomurrosta. Työskentelemme sen eteen, että tämän murron uhreiksi joutuneille newyorkilaisille tarjotaan helpotusta. Emme voi sallia sitä, että tämän kaltaisista hakkeroinneista tulee päivittäisiä tapahtumia", James kommentoi Cnetin mukaan.

Verkkokauppa Amazon in palveluksessa aiemmin työskennellyt Thompson on syytettynä tietokonepetoksesta. Henkilötunnuksien ja luottokorttisasiakkaiden pankkitilinumeroiden ohella Thompsonin haltuun päätyi suuri määrä myös muuta dataa, kuten asiakkaiden nimiä, syntymätietoja, asuinpaikkatietoja sekä sähköpostiosoitteita.

Anastetun datan hän on ilmeisesti säilönyt Amazonin pilvipalveluun. Mikäli hänet todetaan syylliseksi, Thompsonia odottaa enimmillään viiden vuoden vankeus sekä 250 000 dollarin sakot.

Verkossa nimellä "erratic" (suom. epävakaa, ailahteleva) esiintynyt Thompson jäi kiinni käytyään GitHub-sivustolla keskustelua muiden käyttäjien kanssa.

Ensimmäisen kerran oikeuden edessä maanantaina esiintynyt Thompson murtui ja painoi alistuneesti päänsä vasten pöytää.

Capital One on arvioinut, että tietovuoto maksaisi sille tänä vuonna jopa 100–150 miljoonaa dollaria. Yhtiön osake oli tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa 6,5 prosenttia laskussa.