Älykaiuttimet ovat nousseet Yhdysvalloissa valtaisaan suosioon. Kodeissa nököttäviä, aina kuuntelevia torneja on pilkattu tv-sarjoissa, niitä on hyväksikäytetty mainonnassa – ja valitettavasti ne ovat myös johtaneet kiusaamistapauksiin.

Erityisesti Amazon in Alexa-tekoälyä hyödyntävät laitteet ovat innostaneet kiusaajia. Alexa on suhteellisen yleinen etunimi, ja samaa nimeä kantavat tytöt ovat joutuneet monin paikoin kiusanteon kohteeksi. Alexoja esimerkiksi pyydetään jatkuvasti sytyttämään tai sammuttamaan valoja, laittamaan musiikkia soimaan tai säätämään ilmastointia – aivan kuin kyseessä olisi kaikkia käskyjä kyselemättä totteleva älykaiutin.

Erään kuusivuotiaan tytön äiti on lähestynyt aiheesta Amazonin toimitusjohtajaa ja maailman rikkainta miestä Jeff Bezos ia. NBC:n uutisoimassa kirjeessä äiti kertoo puhuttelevansa Bezosia nimenomaan toisena ihmisenä ja vanhempana.

Äiti kertoo tyttärensä nimen aiheuttavan samankaltaista huomiota jatkuvasti, eli ihmiset vitsailevat ja määräilevät tyttöä joka paikassa. Hän kertoo myös tietävänsä toisen tapauksen, jossa Alexa-niminen tyttö kuulee vitsailua ja pilkkaa nimestään jatkuvasti. Seattlessa paikallinen lehti onkin uutisoinut neljästä naisesta, jotka harkitsevat nimensä muuttamista Alexa-yhteyden vuoksi.

Kirjeensä lopuksi äiti toivoo Bezosilta anteeksipyyntöä ja tilanteen korjaamista jollakin tapaa. Hänen mukaansa teknologisia laitteita ei tulisi nimetä käytössä olevilla naisten nimillä.

Kirjeeseen on tullut myös vastaus, ei tosin Bezosilta itseltään vaan Amazonin teknisestä tuesta. Vastauksessa pahoitellaan Alexa-tytön ja hänen perheensä kokemia asioita. NBC:n kommenttipyyntöön asiasta Amazon ei vastannut.