Verkkokauppa Amazon on aloittanut kokeilun, jossa se merkitsee tiettyjen yritysten tuotteet "top brands" -etiketillä. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

"Top brands"-termin voi kääntää esimerkiksi huippu- tai laatubrändiksi. Amazon on sijoittanut kyseisen merkinnän joihinkin uima-asuvalmistaja Speedo n, jalkineita valmistavan New Balance n, urheiluvaate- ja välinevalmistaja Under Armour in ja vaatebrändi Fruit of the Loom in tuotehakutuloksiin verkkokaupan omalla alustalla. Asian toi esille perjantaina New Yorkissa päämajaansa pitävä verkkokaupan tutkimusyritys Marketplace Pulse.

Amazonin tiedottaja vahvisti asian Bloombergille. Tiedottajan mukaan kyseinen etiketti on nyt testikäytössä joidenkin muotibrändien kohdalla. Testausvaiheeseen mukaan otetut brändit on valittu asiakkaiden kysynnän perusteella. Brändit eivät maksa Amazonille merkinnästä.

Aiemmin Amazon on jo merkinnyt tiettyjä tuotteita "bestsellereiksi" tai "Amazonin valinnaksi" (engl. Amazon’s Choice). Nämä merkinnät perustuvat verkkokaupan mukaan useisiin tekijöihin, kuten saatavuuteen, asiakkaiden laatimiin tuotearvosteluihin sekä hinnoitteluun. Analyytikoiden mukaan kyseiset merkinnät näyttäytyvät kuluttajille usein houkuttelevina, mikä voi johtaa myynnin kasvuun.

Viranomaiset ovat Yhdysvalloissa ehtineet jo ilmaista huolensa Amazonin kokeilusta. Heidän mukaansa erilaisten tuotteisiin liitettyjen merkintöjen takana oleva logiikka ei ole aina läpinäkyvää ja avointa asiakkaalle. Lisäksi viranomaiset pelkäävät, että Amazon voisi hyödyntää etikettimerkintöjä tukeakseen kaupan omien tuotemerkkien myyntiä.

Amazon on lanseerannut omia tuotemerkkejään viime aikoina yhä enemmän. Kesällä verkkokaupan jättiläinen lanseerasi muun muassa AmazonCommercial-nimeä kantavan tuotesarjan, joka sisältää erityisesti yritysasiakkaille suunnattuja toimistotarvikkeita. Aiemmin yhtiö toi markkinoille oman AmazonBasics-tuoteperheen, johon kuuluu pyyhkeiden, siivoustarvikkeiden, kankaiden ja roskapussien kaltaisia kulutustavaroita.

Marketplace Pulsen toimitusjohtaja ja verkkokaupan asiantuntija Juozas Kaziukenas arvioi perjantaina, että "top brand" -merkintä voi toimia hieman samaan tapaan kuin Instagramin ja Twitterin käyttämät siniset varmennusmerkit, joiden avulla esimerkiksi muusikko tai elokuvanäyttelijä voi varmistaa käyttäjille, että kyse on aidosta, virallisesta tilistä.

Mikäli tällainen merkintä otettaisiin Amazonin alustalla pysyvästi käyttöön, sillä voisi Kaziukenasin mukaan olla "huomattava vaikutus siihen, millä perusteella kuluttajat tekevät ostopäätöksiä" sekä siihen, millä tavoin brändit pystyvät kilpailemaan edullisempien, kaupan omien tuotemerkkien kanssa.

Yhtiön päätös tarjota alustansa Amazon Marketplace -markkinapaikan kautta myös riippumattomien jälleenmyyjien käyttöön, on saanut aiemmin arvostelua. Näiden kolmannen osapuolen kauppiaiden mahdollisuus myydä uusia tai käytettyjä tuotteita voi kriitikoiden mukaan johtaa kilpailun vääristymiseen.

Markkinatutkija eMarketer in mukaan Amazonin markkinaosuus kaikesta verkkokaupasta on Yhdysvalloissa 40 prosenttia.