Pitkin vuotta on huhuttu Amazon in avaavan pohjoismaisen verkkokaupan Ruotsiin, mutta vahvistusta huhuille ei ole saatu. Keskiviikkona joidenkin odotukset olivat taas korkealla, kun yhtiö oli ilmoittanut pitävänsä tiedotustilaisuuden. Mutta ei tullut kauppaa, tuli pilveä.

Konserniin kuuluva pilvipalveluyhtiö Amazon Web Services ilmoitti, että sen yhtä lailla odotettu Ruotsin datakeskusalue on nyt avattu. Ruotsin datakeskusalue on AWS:n viides Euroopassa. Muut sijaitsevat Ranskassa, Saksassa, Irlannissa ja Isossa-Britanniassa.

Amazonin pilveä käyttäville suomalaisillekin yrityksille uutinen on hyvä, sillä se mahdollistaa entistä nopeamman pilvisovellusten ajamisen ja lisäksi sisällön tallentamisen datakeskuksiin Ruotsiin.

"Kymmenet tuhannet pohjoismaiset asiakkaat ovat käyttäneet AWS:n palveluita eri puolilla maailmaa sijaitsevien alueiden kautta. He ovat kuitenkin kertoneet haluavansa käyttää palveluita myös Pohjoismaissa sijaitsevan datakeskusalueen kautta voidakseen hoitaa helposti pohjoismaisille loppuasiakkailleen kaikkein vähiten viivettä sietäviä työkuormia. Samalla ne voivat täyttää datan sijaintiin kohdistuvat vaatimukset", AWS:n pääjohtaja Andy Jassy sanoo tiedotteessa.

Fyysisesti Ruotsin datakeskusalue koostuu kolmesta Tukholmassa sijaitsevasta datakeskuksesta, joista kuvin muodostaa niin kutsutun saatavuusalueen. Ne ovat sen verran kaukana toisistaan, etteivät todennäköisesti putoa ulkoisen syyn vuoksi yhdellä iskulla pois pelistä, mutta toisaalta niin lähekkäin, että latenssi pysyy minimaalisena.