Tekijänoikeudet

Laura Kukkonen 6.7.2018 09:12 päivitetty 11.7.2018 16:30

Amerikan posti teki 3,5 miljoonan dollarin mokan – väärä Vapaudenpatsas päätyi postimerkkiin

Colourbox
Yhdysvaltain postilaitoksen kömmähdys maksaa miljoonia.

Yhdysvaltain postilaitos USPS joutuu maksamaan 3,5 miljoonaa dollaria tekijänoikeuskorvauksia käytettyään väärää vapauden patsasta postimerkissä, kertoo Fast Company.

Amerikkalainen tuomari on määrännyt Yhdysvaltain postilaitoksen USPS:n maksamaan miljoonakorvaukset taiteilijalle, jonka teosta posti epähuomiossa käytti postimerkissään.

Kyseisen postimerkin kuvassa oli Vapaudenpatsas, joka on erehdyttävästi muistuttanut New Yorkin edustalla seisovaa, nykyisin suosittua turistinähtävyyttä.

Kuvassa oli kuitenkin Robert S. Davidsonin veistos, joka versioi Vapaudenpatsasta. Davidsonin teos sijaitsee Las Vegasissa New York-New York Hotel & Casino -rakennuksen edustalla.

Posti oli julkaissut kyseisen postimerkin vuonna 2011. Pian posteimerkkiharrastajat huomauttivat, ettei kyseessä olekaan New Yorkin Vapaudenpatsas. Postilaitos jopa myönsi asian.

Fast Company kertoo, että postimerkin julkaisun jälkeen Davidson haastoi postilaitoksen oikeuteen väittäen, että hänen teoksensa on ainutlaatuinen ja eroaa alkuperäisestä Vapaudenpatsaasta. Oikeuslaitoksen tuomari oli samaa mieltä ja antoi päätöksensä kesäkuun lopulla.

Postilaitoksen vahinko johti siihen, että sille määrättiin maksettavaksi yli 3,5 miljoonan dollarin tekijänoikeuskorvaukset korkoineen.

Artikkelin otsikko korjattu 6.7.2018 kello 10.49.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.