Vaikka ainakin perinteiseen vihkikaavaan on kuulunut toteamus ”kunnes kuolema teidät erottaa”, moni avioliitto päättyy ihan niin, että osapuolet jatkavat elämäänsä omilla tahoillaan. Erotilanteet saattavat olla sotkuisia.

Australiassa avuksi on otettu hallituksen tuella tekoäly, The Next Web kirjoittaa. Syynä tähän on etenkin se, että maassa avioeroja hoitavat perheoikeudet ovat pahoin ruuhkautuneita. Oikeudenkäynnit eroriidoissa ovat myös helposti niin kalliita, että asianajopalkkioiden jälkeen jaettavaa onkin paljon alkuperäistä vähemmän. Lisäksi erotapaukset ovat olleet ainakin Australiassa merkittävässä kasvussa sen jälkeen, kun koronaeristys on pakottanut pariskunnat olemaan jatkuvasti yhdessä.

Amica-chatbot osaa antaa tekoälyn ohjaamana ehdotuksia siitä, miten yhteinen omaisuus kannattaisi jakaa erotilanteessa. Amica tunteen lain ja pyrkii parhaansa mukaan soveltamaan sitä kuhunkin tilanteeseen.

Amicalla on kuitenkin rajoituksensa. Se toimii riittävän hyvin selväpiirteisissä tilanteissa, mutta se ei esimerkiksi osaa harkita ihmisten tavoin sitä, miten lasten etu tulisi ottaa huomioon. Ja jos eroon liittyy toraa tai jopa perheväkivaltaa, Amicalla menisi sormi suuhun.

Amicaa on kiitelty tasapuolisuudesta. ”Se ei tuomitse”, totesi yksi asiakas. Tällainen voi olla hyvinkin arvokasta kipeässä elämäntilanteessa.

Tekoälyyn ei pidä kuitenkaan luottaa liiaksi. Oikeudessa apuna käytetyt tekoälyt ovat valitettavasti osoittautuneet epäluotettaviksi. Kun ne ovat esimerkiksi oppineet, että huomattava osa tuomiolle tuoduista on värillisiä, tekoäly on alkanut pitää värillistä syytettyä todennäköisemmin syyllisenä kuin valkoista.