Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on alkanut tuottaa Suomen Podcastmedian kanssa Pitääkö tästäkin puhua? -nimistä ohjelmaa, jonka ideana on käsitellä ”rohkeasti arimpia aiheita”. Taustalla on pyrkimys tehdä mielenkiintoista sisältöä, jota haluavat kuunnella muutkin kuin Amnestyn tukijat.

"Alkuperäinen ajatus oli, että Amnesty ei halua puhutella uskovaisia eli kovimpia fanejaan. Kuulijoiksi haetaan sellaisia, jotka pitävät ihmisoikeuksia tärkeänä, mutta eivät ole aktivoituneet niin kuin järjestön ydintukijakunta", Suomen Podcastmedian Se­nior Ad­vi­sor Juhani Pajunen sanoo.

Tätä väestöä Pajunen kutsuu ”perusinsinööreiksi ja -kauppatieteilijöiksi” sekä ”tolkun ihmisiksi”. Heitä houkuttelemaan ohjelmaan kiinnitettiin juontajiksi Radio Rockin Korporaatio-ohjelmasta tuttu Harri Moisio ja vastapariksi poppari Mira Luoti. Luoti on PMMP-yhtyeen aisaparinsa Paula Vesalan tavoin toiminut aiemmin Amnestyn kampanjakasvona, ja hän puhuttelee Pajusen mukaan järjestön kannattajakuntaa.

Ohjelmissa saa puhua mielipiteensä, eikä niiden tarvitse noudatella Amnestyn kantoja.

”Mitään ei sensuroida. Moisio saa olla oma itsensä ja tuoda omia mielipiteitään ja omia näkökulmiaan. Hänet otettiin ohjelmaan, koska haimme keskilinjan miestä emmekä mitään äärilaitaa”, Pajunen selittää.

”Ohjelmassa on suoraa puhetta, ei mitään myötäkarvaan silittelevää amnestypropagandaa. Lähdimme siitä, että sisältö on mielenkiintoista ja antaa ajatuksia, eikä mitään valmiiksi pureskeltua höttöä.”

Mainonta vaikeaa

Henkilövalinnat on tehty osin kuulijoiden houkuttelu edellä. Luodilla ja Moisiolla on jo valmiiksi heistä pitäviä seuraajia, jotka saattavat siirtyä myös podin kuuntelijoiksi. Podcastmaailmassa tuntemattomilla nimillä on vaikea saavuttaa suuria kuulijalukuja. Parhaiten ihmisiä saa kuulijoiksi suosittelun ja itse sisällön pariin hakeutumisen kautta. Somemainonta ei Pajusen mukaan kannata.

”LinkedInissä ja Facebookissa konversiot ovat todella huonoja. Voisi sanoa, että se on hukkaan heitettyä rahaa.”

Alustamarkkinointi sen sijaan voi tepsiä, eli trailerin laittaminen pyörimään Suplaan tai Spotifyyn. Pajunen epäilee, että tämä toimii, koska ihminen on valmiiksi sopivassa mielentilassa ja ympäristössä.

Pitääkö tästäkin puhua? -podcastista on tullut toistaiseksi kaksi jaksoa. Ensimmäisessä puhuttiin asekaupasta ja vieraana oli al-Holin pakolaisleirillä vieraillut suomalaistoimittaja Antti Kuronen. Toisessa jaksossa paneuduttiin Venäjään ja sen kritisointiin Iltalehden politiikan toimittajan Lauri Nurmen kanssa.

Tarkkoja numeroita Pajunen ei paljasta, mutta ohjelman kuulijalukuihin Podcastmediassa ollaan tyytyväisiä. Kuulijoita oli viikossa ”saman verran kuin keskiverto suomalaispodi saa puolessa vuodessa”.

”Lisäksi pito on hyvää. Reilusti yli puolet kuuntelee ohjelman loppuun asti.”