Muun muassa The Verge kirjoittaa Princetonin tutkijoiden huolestuttavista havainnoista. Heidän mukaansa käyttäjien liikkeitä verkossa voidaan seurata selaimen salasanatoiminnon avulla. Kun selaimella menee tutulle sivulle tai tuttuun verkkopalveluun, kirjautumistiedot täytetään automaattisesti käyttäjän puolesta.

Suurennuslasin alle on otettu kaksi skriptiä, jotka on luotu keräämään tunnistettavaa tietoa. AdThink ja OnAudience toimivat verkkosivujen taustalla, ja tarjoavat selaimelle täytettäväksi kirjautumislomakkeita – selain näkee ne, käyttäjä ei. Skriptien avulla voidaan laatia käyttäjästä digitaalinen tunniste, jota käyttäen voidaan seurata hänen toimiaan verkossa.

Seurantatietoja puolestaan voidaan käyttää ainakin mainosten kohdistamiseen. Huolestuttavampaa kuitenkin on, että skripteillä voi mahdollisesti myös urkkia käyttäjien salasanoja.

Yksi tutkijoista, Princetonin yliopiston professori Arvind Narayanan sanoo, että selainvalmistajien kannattaisi kiinnittää asiaa huomiota: "Korjaaminen ei ole helppoa, mutta vaivan arvoista."

Hänen mielestään myös nettisivujen ylläpitäjien pitäisi ymmärtää vastuunsa eikä hyväksyä sivuilleen skriptejä, joiden toiminnasta heillä ei ole mitään käsitystä.

Lähde: Tivi