Teknologia-alan osaajille maksetaan Suomessa korkeampaa palkkaa muuhun Eurooppaan verrattuna. Kilpailu alan työpaikoista on kuitenkin vähäisempää, sillä Suomessa avointa työpaikkaa hakee selvästi pienempi joukko hakijoita. Työnhakijoiden keskuudessa suosituimmista työpaikoista maksetaan sen sijaan pienintä palkkaa. Tiedot perustuvat anonyymin työnhakupalvelun MeetFrankin statistiikkaan, joka kertoo palvelua käyttävien kiinnostuksesta rekisteröityneitä työnhakijoita sekä rekrytoivia yrityksiä kohtaan Suomessa ja muualla Euroopassa.

MeetFrankin statistiikan mukaan ohjelmistosuunnittelijat ovat teknologia-alan halutuimpia työntekijöitä niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Koodaripula näkyy avoimien työpaikkailmoitusten määrässä, joista jopa 66 prosenttia koskee ohjelmistosuunnittelijan tehtävää. Tehtävään tulevien työpaikkahakemusten määrä on kuitenkin huomattavasti alhaisempi, vain 52 prosenttia kaikista palvelussa tehdyistä hakemuksista.

Kovin kilpailu markkinointi- ja viestintäalalla

MeetFrankin datan perusteella kilpailu työpaikoista on huomattavista kovempaa markkinointi- ja viestintäalalla, jossa avointa työpaikkaa kohden saapui keskimäärin 30 hakemusta. Toiseksi suosituimmat ovat muotoiluala sekä myynti ja liiketoiminnan kehitys, joissa hakemuksia oli keskimäärin 15 työpaikkaa kohden.

Työnhakijoiden keskuudessa suosituimmilla aloilla työstä kuitenkin tarjotaan vähemmän palkkaa. Markkinointi- ja viestintäalan palkkatarjoukset olivat keskimäärin 3 417 euroa sekä muotoilualalla 2 915 euroa. Korkeinta, keskimäärin 4 113 euron palkkaa tarjottiin data- ja analytiikka-alan osaajille ja toiseksi korkeinta 4 081 euron palkkaa myynnin ja liiketoiminnan kehityksen ammattilaisille.

“Suomi on kasvamassa yhä vahvemmaksi teknologian supermaaksi, jossa innovaatioita syntyy globaalien yritysjättien, eloisan startup-kentän ja kasvavien investointien voimin. Statistiikkamme tukee kehitystä – teknologia-osaajat ovat Suomessa kysyttyjä kuten muuallakin mutta myös palkat ovat selvästi eurooppalaista keskiarvoa korkeampia. Kilpailua on kuitenkin vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin, eli ovi aukeaa osaajalle helpommin”, kertoo MeetFrankin uusi maajohtaja Martyna Kosmala tiedotteessa

Työnhakijalle anonyymi palvelu

Virolaisen startup-yrityksen kehittämän MeetFrank-sovelluksen on ladannut yli 43 000 suomalaista. Marraskuussa 2017 Slush-tapahtumassa lanseeratulla MeetFrankilla on tällä hetkellä kaikkiaan yli 300 000 käyttäjää pääosin Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Saksassa.

Sovellus perustuu älykkääseen Frank-nimiseen chatbotiin, joka yhdistää työnhakijat ja työpaikat automaattisesti. Työnhakijalle palvelu on anonyymi: työnantaja saa hakijan tiedot vasta kun hakja ilmoittaa olevansa kiinnostunut tehtävästä. Sovellus näyttää myös suoraan työnhakijan profiiliin sopivien työpaikkojen keskipalkan.

Suomessa aktiivisimpien MeetFrank-palvelun kautta rekrytoivien yritysten joukkoon kuuluvat ohjelmistoalalla toimiva HiQ, pankkipalveluita tarjoava Nordea, Posti, mittalaitteita- ja järjestelmiä valmistava Vaisala ja verkkokauppajätti Zalando. Startup-yrityksistä kärkikymmeniköstä löytyvät myös kiinteistönvälitysfirma Blok, älysormusyritys Oura sekä verkkomainonnan optimointia tarjoava Smartly.io.