Savonlinnan oopperajuhlat on tältä kesältä peruttu, mutta ei hätää. Näyttelijä, kirjailija ja suosituista podcasteistaan tunnettu Antti Holma lohduttaa uudessa podcastissaan oopperannälkäisiä ja opastaa niitä, joille tämä taidemuoto ei ole vielä auennut.

Hän kertoo ensimmäisen jakson aluksi, miksi päätti alkaa tehdä podcastia oopperasta:

”Viime vuonna kiroilin kollegalle, että pitäisi varmaan taas pystyttää joku podcast henkensä pitimiksi. Kollega vastasi, että sulla on se etu podcast-maailmassa, että voit tehdä vaikka pierusta podcastin, niin kyllä sitä joku onneton aina kuuntelee. Sanoin kollegalle, että mikään muu ei enää kiinnosta, paitsi nukkuminen ja ooppera. Hän sanoi, että nukkumispodcasteja on jo joka lähtöön, niin tee siitä oopperasta.”

Holman oma oopperasuhde johtaa lapsuuden Taikahuilusta teini-iän Carmen-kokemuksien kautta New Yorkin Metropolitan-oopperan katsomoon, jonne hän on kulkeutunut harpistipuolisonsa työn perässä.

Oopperakummiksi ryhtyvä Holma opastaa muun muassa miten oopperassa käyttäydytään, mitä kannattaa pakata käsilaukkuun ja mitä pitää tehdä, jos nukuttaa. Ensimmäisessä jaksossa hän myös pohtii, mitä kaikkea Kansallisoopperan vuosittaisella 38 miljoonan rahoituksella saisi (esimerkiksi 21 Veljeni vartija -elokuvaa tai tukea Kouvolan teatterille 41 vuotta).

Podcastissa Holma hyräilee tuttuja aarioita hampaita pestessään, tiskatessaan ja tietenkin suihkussa. Podcastia höystävät ääniraidat eri oopperoista sekä muut äänielementit, jotka on suunnitellut Jani Orbinski.

Holma ihailee oopperalaulajia, mutta irvailee oopperoiden juonille ja tönkölle näyttelemiselle. Musiikin raaka kuunteleminen on parasta, Holma huomauttaa.

“Jos lavasteet ovat hirveitä ja peruukit kampaamatta, laulajat törmäilevät toisiinsa ja tarinasta ei saa tolkkua, kannattaa sulkea silmät ja keskittyä musiikkiin”, hän sanoo tiedotteessa.

Lupa myös inhota oopperaa

Vaikka podcast yrittää purkaa ennakkoluuloja oopperan ympäriltä, se antaa luvan myös inhota oopperaa.

“Jos on kyseessä murha ja kuolema, niin kuin oopperassa monesti, tykkääminen ei välttämättä ole ensimmäinen vaihtoehto.”

Kahdeksanosaisen podcast-sarjan aikana valmistaudutaan oopperailtaan, tutustutaan väliaikatarjoiluihin, harjoitellaan sopivaa ilmettä liian vaikean teoksen äärellä, käydään läpi parhaat tavat ottaa pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella, selviydytään tunteista ja valitaan seuraava teos.

"Kaltaisiani sivistymättömiä ihmisiä vaivaa usein nalkuttava tunne siitä, että olisi niin paljon kaikkea – kirjoja, musiikkia, taidetta – mutta ei ole aikaa eikä mitään käsitystä siitä, mistä kannattaisi alkaa, ja siksi on helpompi vain antaa olla. Tein tämän podcastin sellaiselle ihmiselle, jota ooppera saattaisi vaikka kiinnostaa, mutta joka ei millään haluaisi riskeerata aikaansa ja rahaansa siihen, että päätyy katsomaan jotain maailmanlopun jollotusta. Lupaan, että näiden jaksojen jälkeen kuulijalla on välineet etsiä päätä oopperan lankakerästä, niin sanoakseni, ja lupa olla siitä ihan mitä mieltä hyvänsä", Holma tiivistää.

Antti Holman oopperajuhlat julkaistaan 9.6. Yle Areenassa. Tekijät: Käsikirjoittaja ja esiintyjä Antti Holma, ohjaaja Soila Valkama, äänisuunnittelija Jani Orbinski, musiikkitoimittaja ja tuottaja Katri Henriksson.

Antti Holma teki ASMR-videon THL:n ohjeistuksista koronaviruksesta – ”Ei mikään naurun asia”