Teknologiajätti Apple varoitti maanantaina, että maailmalla ja etenkin Kiinassa jylläävä koronavirusepidemia osuu sen liikevaihtoon ennakoitua pahemmin.

Apple päivitti tammikuussa antamaansa kuluvan neljänneksen tulosohjeistusta.

Yhtiö ei kertomansa mukaan kykene valmistamaan ja myymään puhelimia Kiinassa täydellä kapasiteetilla.

”Tämä iPhone-pula tulee vaikuttamaan koko kansainväliseen liikevaihtoomme tilapäisesti”, yhtiö kertoo tiedotteessa.

”Töihin paluu jatkuu ympäri maata, mutta paluu normaalioloihin on hitaampi kuin odotimme”.

Valtaosa Applen valmistuskapasiteetista sijaitsee Kiinassa, jossa lähes puolet maan väestöstä on jonkinlaisten matkustusrajoitteiden alla.

Useat yritykset ja tehtaat ympäri maata ovat yhä kiinni virusepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Applen kilpailija, kiinalainen puhelinvalmistaja Huawei avasi vastikään Shenzenin 40 000 ihmistä työllistävän puhelintehtaansa.

Apple on sulkenut kaikki myymälänsä Kiinassa ainakin osittain. Rajatusti auki olevissa liikkeissä kävijämäärät ovat yhtiön mukaan matalia.

Tuotanto- ja markkinahäiriöiden odotetaan olevan väliaikaisia. Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä Apple kertoi iPhone-myynnin loikanneen kahdeksan prosenttia. Puhelimet toivat 56 miljardin dollarin myynnin.

Edellisen tulosvaroituksensa, ensimmäisen vuosikausiin, Apple antoi vuoden 2019 alussa. Tuolloin yhtiö ennakoi myynnin jäävän 10 prosenttia aiemmin ennustetusta vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä.

Tuolloin yhtiön osake halpeni pörssissä seitsemän prosenttia tulosvaroituksen jälkeen. Sen jälkeen osake on kallistunut reippaat 100 prosenttia.