Apple syyttää entistä kierrätyskumppaniaan GEEP Canadaa yli 100 000 iPhonen, iPadin sekä älykellon jälleenmyynnistä. Asiasta uutisoivat muun muassa The Verge sekä Engadget.

Teknologialaitteita purkava ja materiaaleja kierrätykseen tarjoava GEEP Canada sai Applelta vuosien 2015–2017 aikana 500 000 iPhonea, iPadia ja Apple Watchia. Yrityksen oli määrä purkaa laitteet ja toimittaa kerätty materiaali kierrätykseen.

Sisäisessä tarkastuksessa Apple havaitsi, että 18 prosenttia näistä laitteista oli edelleen yhteydessä Internetiin matkapuhelinverkkojen kautta.

Yrityksen mukaan on mahdollista, että todellinen määrä on vielä korkeampi, koska kaikki laitteet eivät ole yhteydessä internetiin matkapuhelinverkon välityksellä.

Apple hakee oikeusteitse entiseltä kumppaniltaan, nykyisin Quantum Lifecycle Partnersiin kuuluvalta GEEP Canadalta vähintään 31 miljoonan Kanadan dollarin eli noin 20 miljoonan euron korvauksia.

GEEP Canada ei ole kiistänyt varkautta. Yhtiön mukaan kolme sen työntekijää on varastanut laitteita. Motiivina olisi ollut henkilökohtainen hyötyminen, ei rahan tienaaminen yritykselle. Apple on torjunut puolustuksen toteamalla, että varkaat kuuluivat yhtiön johtokuntaan.

Käytettyjen ja kunnostettujen älylaitteiden myyminen on osa Applen ympäristöstrategiaa, jonka kirkkaimpana tavoitteena siintää pyrkimys tulla hiilineutraaliksi toimijaksi seuraavan vuosikymmenen aikana.

Apple korostaa kuitenkin, että kierrätettäviksi tarkoitettujen älylaitteiden hankkiminen harmailta markkinoilta voi olla merkittävä tietoturvariski, jota tulee ehdottomasti välttää.

”Kierrätykseen lähetetyt tuotteet eivät enää ole sopivia myytäviksi kuluttajille ja ne voivat aiheuttaa vakavia turvallisuusongelmia", yhtiö viestittää.