Uutistoimisto Reuters kertoo kuulleensa kuudelta lähteeltään, että FBI:n kanta vaikutti Applen päätöksentekoon. Yhdysvaltojen keskusrikospoliisi FBI on vastustanut salauksen käyttämistä verkkopalveluissa tai vaatinut ainakin itselleen takaporttia salaukseen. Valitettavasti teknisesti on mahdotonta tehdä takaovia, jotka olisivat auki poliisille, mutta joita rikolliset eivät voisi milloinkaan onnistua käyttämään hyväkseen.

Apple on esiintynyt käyttäjien oikeuksien ja yksityisyyden puolustajana. Yhtiö on riidellyt Yhdysvaltojen hallinnon kanssa oikeusteitsekin siitä, että yhtiön ei tarvitse avata iPhonejen lukituksia rikostutkijoille.

Viimeisimpänä tapauksena syyttäjä pyysi Applea avaamaan kaksi iPhonea, jotka kuuluivat Yhdysvalloissa ammuskeluun syyllistyneelle miehelle. Saudi-Arabian ilmavoimien kadetti tappoi kolme merimiestä ja vahingoitti kahdeksaa ihmistä joulukuussa Floridassa.

Presidentti Donald Trump äityi syyttämään Applea Twitterissä siitä, että yhtiö ”ei avaa tappajien, huumekauppiaiden ja muiden rikollisten elementtien” puhelimia. Myös Yhdysvaltojen senaattorit ovat puhuneet joulukuussa salauksen vastaisen lainsäädännön mahdollisuudesta, jotta lapsiin kohdistuvia rikoksia voitaisiin tutkia.

Apple sanoi tiedotteessa auttaneensa viranomaisia ja toimittamalla ampujan käyttäjätililtä useita gigoja tietoja. Mutta ampujan kahden iPhonen salausta yhtiö ei halua avata yksityisyydensuojan vuoksi.