Asiasta uutisoi ensimmäisenä New York Times. Apple vastasi uutiseen tiedotteella, jonka mukaan kyse ei ollut kilpailevien sovellusten poistamisesta vaan turvallisuudesta. Yhtiön mukaan kyse oli mobiililaitteiden etähallinnoinnista eli mdm:stä (mobile device management).

Yksi Applen toimien kohteeksi joutunut lasten ruutuajan vahtimiseen tarkoitettua sovellusta kehittävä yritys, OurPact, sanoo Applen väitteen olevan harhaanjohtava. OurPactin mukaan Apple on itse kehittänyt ja kannustanut mdm:n käyttämiseen ja myöntää sille sertifikaatteja.

OurPact ihmettelee, miten Apple nyt antaa ymmärtää, että sen oma mdm-tekniikka vaarantaa käyttäjien turvallisuuden. Yhtiö julkaisi oman lausuntonsa Medium-blogialustalla.

Apple on kyllä asettanut etähallinnoinnille rajauksia: iOS esimerkiksi estää esimerkiksi ruutukaappauksen ottamisen etänä, jotta haittaohjelmat eivät voisi käyttää sellaista ominaisuutta. Silti hyvistä syistä etähallinnoinnin mahdollistaminen avaa kekseliäille haittaohjelmanikkareille ja kyberrikollisille mahdollisuuksia päästä muiden laitteille.

9to5Mac kommentoi aiemmin, että Applen kannattaisi tarjota virallisia API-rajapintoja lasten ruutuaikasovellusten tekijöille. OurPactin mielestä tämä olisi hyvä idea. Yhtiön mukaan Apple ei vain ole ollut innokas keskustelemaan asiasta.