Oikeusjutut

M&M 5.12.2017 08:07

Apple rajussa oikeustaistelussa – kopioiko iPhone X vuonna 2009 julkaistua puhelinta?

Apple ja siruvalmistaja Qualcomm käyvät rajua taistelua oikeussaleissa.

Molemmat yritykset syyttävät kilvan toista erilaisista väärinkäytöksistä. Nyt Qualcomm on ravistanut hihasta todellisen yllätyksen vuodelta 2009.

Kämmentietokonepioneeri Palm julkaisi vuonna 2009 "iPhonen tappajaksi" ennustetun Palm Pre -kämmenmikron. Kuten moni muukin iPhonea haastamaan lähtenyt laite, vaipui se kuitenkin vain tekniikan historian hämäriin jättämättä sen suurempaa muistijälkeä.

Qualcomm kuitenkin osti Palmilta kasan patentteja vuonna 2014. Jotkin niistä koskivat Palm Pre -puhelimen käyttöliittymää. Sovellusten välillä puhelimessa siirryttiin pyyhkäisemallä ruutua, ja Qualcomm inttää Cnetin mukaan Applen nyt rikkovan tätä patenttia iPhone X:n käyttöliittymässä.

Palmin patentit koskevat myös monia muita nykypuhelimista löytyviä ominaisuuksia, esimerkiksi kameran tarkentamista näyttöä koskettamalla, virtanäppäimen toimintaa ja puheluun vastaamista tekstiviestillä.

Alan johtotähtenäkin hetken paistatelleen Palmin tarina on ollut sittemmin kovin monitahoinen. Ensin sen osti HP, joka halusti käyttää yrityksen WebOS -käyttöjärjestelmää omissa laitteissaan. Menestys jäi silloinkin vain haaveeksi. LG:n televisioissa WebOS löysi lopulta kodin, kun taas kiinalaisvalmistaja  TCL on ostanut puolestaan oikeudet Palm-tuotemerkin käyttöön.

Lähde: Tivi

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö