Apteekkialalle syntyy iso markkinointiketju, kun kaksi Suomen suurinta apteekkiketjua Yhteistyöapteekit ja Avainapteekit fuusioituvat.

Avainapteekkien Markkinointi Oy ja YTA Oy jättivät jo huhtikuun lopulla sulautumishakemukset Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Fuusio on tarkoitus siunata kummankin yhtiön yhtiökokouksessa ensi maanantaina. Järjestely vaatii taakseen enemmistön kummankin ketjun jäsenapteekeista.

Fuusiossa syntyvä yhteistyöketju jatkaa Avainapteekkeina, koska tämä on asiakkaiden paremmin tuntema nimi.

YTA:n toimitusjohtaja Aino Gostowski vahvistaa Kauppalehdelle hankkeen ja kokousaikataulun.

Suomessa on kymmenkunta apteekkien muodostamaa markkinointiketjua. Yhteistyöapteekit ja Avainapteekit ovat niistä kaksi suurinta.

YTA:ssa on nyt noin 110 jäsen- apteekkia ja Avainapteekeissa 90. Muun muassa Oma Plus Apteekit ja Hyvän Mielen Apteekit ovat vanhoja, mutta paljon pienempiä.

Jos enemmistö fuusioituvien ketjujen nykyisistä omistajista pysyy jäseninä fuusion jälkeen, uudesta Avainapteekit Oy:stä tulee noin 200 apteekin yhteenliittymä. Se on kolmannes Suomen 615 yksityisestä apteekista.

Kuten fuusioissa yleensä, osa apteekeista saattaa tosin karsastaa fuusiota ja lähteä omille teilleen.

Apteekit voivat tehdä yhteistyötä vain markkinoinnissa, koska Suomessa apteekkiala on edelleen tiukasti säänneltyä. Apteekkiluvat ovat henkilökohtaisia, ja apteekkitoiminta vaatii toiminimen. Yliopiston Apteekki on ainoa varsinainen apteekkiketju.

Suomessa liittoutuminen tarkoittaa lähinnä sitä, että ketjulla on koulutustoimintaa, oma asiakaslehti ja yhteisiä hintakampanjoita.

Kun lääkkeitä ei saa myydä alennuksella, tarjouksia voi olla vain vapaan kaupan eli terveys-, hyvinvointi ja kauneustuotteissa.

Lue koko artikkeli Kauppalehdestä.