Suomi aloittaa tv- ja radio-ohjelmien digitaalisen arkistoinnin.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Kava) eli entinen Elokuva-arkisto tallentaa suunnitelmien mukaan 10 kuunnelluimman radiokanavan sekä 10 katselluimman tv-kanavan kaiken lähetysvirran. Muilta kanavilta arkistoon päätyy viikon mittainen ohjelmanäyte vuodessa.

- Digitaalisen arkistojärjestelmän on suunniteltu sieppaavan ohjelmat suoraan lähetyksestä. Silloin kanavien pitäisi toimittaa meille vain ohjelmien metatiedot arkistohakuja varten, arkiston projektipäällikkö Lasse Vihonen sanoo.

Lähetysten arkistointi on mittava urakka. Sen tarvitseman tietojärjestelmän rakentamisesta vastaa Tieteen tietotekniikan keskus (CSC), jolla on käytössään Suomen järeimmät tietokoneet.

Ohjelmien tallennus käynnistynee syyskuussa 2008. Tutkijoiden käytettävissä arkisto on ensi vuoden aikana.

- Audiovisuaalisesta arkistosta voinee hankkia ohjelmia myös kaupalliseen käyttöön, jos tekijänoikeuksien haltijoilta on saatu siihen lupa ja heidän kanssaan on sovittu korvauksista.

Suomi jälkijunassa

Muissa Pohjoismaissa tv- ja radioaineistoja on arkistoitu systemaattisesti jo 1980-luvulta lähtien.

Suomessa ohjelmien arkistointiin herui rahaa valtiovarainministeriöltä vasta viime vuonna. Arkiston määräraha tälle vuodelle on 851 000 euroa. Tekijänoikeuslakikin vaikeutti arkistointia vuoteen 2005 saakka.

Laki audiovisuaalisesta arkistoinnista tuli voimaan vuodenvaihteessa. Se määrää myös Kansalliskirjaston tallettamaan suomalaisia verkkosivuja.

Kotimaisten radio- ja televisioyhtiöiden sekä itsenäisten tuotantoyhtiöiden on uuden lain mukaan tallennettava teosluonteiset ohjelmansa. Ne voivat tallentaa ohjelmat joko audiovisuaaliseen arkistoon tai mahdollisesti Ylen arkistoon.

Tähän asti tallentaminen on ollut vapaaehtoista ja ohjelmat on saatettu hävittää esimerkiksi konkurssin jälkeen.