Kuluttaja-asiamiehen mukaan Indoor Group in markkinointi on ollut lainvastaista vielä senkin jälkeen, kun yhtiölle on annettu ohjeistus asiasta useaan kertaan.

Kiellon tehosteeksi on määrätty 100 000 euron uhkasakko. Yhtiön tulee kuluttaja-asiamiehen mukaan muuttaa markkinointiaan kiellon vaatimalla tavalla 14. helmikuuta 2017 mennessä.

Keskon omistamaan Indooriin kuuluvien vähittäiskauppaketjujen Asko n ja Sotka n alennusmyyntimarkkinointi kesti yli kolme kuukautta sekä vuonna 2014 että 2015. Lisäksi yhtiö on markkinoinut tuotteita alennushinnalla yhtäjaksoisesti yli kahden kuukauden ajan.

Kuluttaja-asiamies kielsi Indooria myös vertaamasta markkinoinnissaan tuotteensa myyntihintaa ohjevähittäishintaan, jos kyseistä hintaa ei ole tosiasiassa kuluttajilta peritty. Lisäksi yhtiötä on kielletty esittämästä markkinoinnissa perätöntä väitettä siitä, että tarjoustuote on tarjolla tietyllä hinnalla vain lyhyen rajoitetun ajan, vaikka samaa tuotetta myydään samaan hintaan tarjousajan jälkeen. Yhtiö on näin korostanut harhaanjohtavasti tuotteidensa edullisuutta.

Markkinaoikeus on pitänyt tällaisia markkinointikäytäntöjä lainvastaisina ratkaisuissaan.

Kuluttaja-asiamies on ohjeistanut Indooria markkinoinnin pelisäännöistä useaan kertaan ennen vuosina 2014-2015 tapahtunutta markkinointia. Koska muutosta ei ole tapahtunut, katsoi kuluttaja-asiamies nyt tarpeelliseksi määrätä yritykselle kyseessä olevan kiellon.

Asiamies muistuttaa, että kuluttajien kannalta on sinällään hyvä, jos he saavat tuotteita alennettuun hintaan, mutta pitkittyneillä alennusmyynneillä on myös haittavaikutuksia. Alennusmyyntimarkkinoinnin pitkäkestoisuus ja tiheä toistuvuus johtaa kuluttajia harhaan hämärtämällä käsitystä yrityksen normaalista hintatasosta ja siten myös alennuksen todellisesta suuruudesta.

Vuonna 2016 markkinaoikeus tuomitsi huonekalualalla toimivan Masku n maksamaan 100 000 euron uhkasakon jatkuvasta ale-markkinoinnista. Hintakysymyksiä käsitellään paraikaa myös korkeimmassa oikeudessa, joka myönsi joulukuussa 2016 kuluttaja-asiamiehelle valitusluvan urheilukauppa XXL :ää koskevassa asiassa.