Yhdysvaltain suurimpiin teleoperaattoreihin kuuluva AT&T on ostamassa mediajätti Time Warner in runsaalla 85 miljardilla dollarilla eli yli 78 miljardilla eurolla. Yhtiöt ovat vahvistaneet kaupasta liikkuneet huhut.

Kauppa olisi kuluvan vuoden suurin koko maailmassa.

Viranomaisten hyväksyntää odottava kauppa jakaa odotetusti mielipiteitä Yhdysvalloissa.

Esimerkiksi republikaanisenaattori ja kilpailuviranomainen Mike Lee sanoi BBC:n mukaan, että kauppaan liittyy merkittäviä luottamuskysymyksiä, joihin tullaan tarkasti perehtymään kilpailuvaliokunnassa.

Kaupan pelätään esimerkiksi nostavan kuluttajahintoja ja vähentävän kuluttajille suunnattua valikoimaa.

Myös presidenttiehdokkaat ovat ottaneet kantaa kauppaan. Hillary Clintonin tiedottaja sanoi kaupan nostattavan lukuisia kysymyksiä ja huolia.

"Clinton ajattelee, että viranomaisten pitäisi ehdottomasti tutkia tapaus tarkasti.”

Myös Clintonin varapresidenttiehdokas Tim Kaine on kritisoinut kauppaa ja kertonut puoltavansa kilpailua.

”Mitä vähemmän keskittymistä sen parempi, etenkin kun puhutaan media-alasta”, Kaine sanoi sunnuntaina NBC:lle.

Republikaanien Donald Trumpin linja on vielä kriittisempi. Hän on jo ehtinyt ilmoittaa torppaavansa kaupan, mikäli hänet valitaan presidentiksi, sillä ”kaupan myötä valta keskittyy vain muutamien käsiin”.

Presidentillä ei kuitenkaan ole suoraa valtakirjaa puuttua yrityskauppoihin, vaan fuusion ehdot määrää oikeusministeriö.

AT&T lupasi viikonloppuna julkaistussa tiedotteessaan, että fuusio tuo mukanaan ”merkittäviä taloudellisia etuja”. Kauppa parantaa tulosprofiilia, laajentaa liikevaihtojakaumaa ja vahvistaa osingonmaksukykyä. Kaupalla on yhtiön mukaan myös synergiahyötyjä.

Time Warnerin omistuksiin kuuluvat muun muassa uutiskanava CNN, laatusarjoistaan tunnettu HBO sekä Warner Bros -filmistudio.