Atrialla on grillimakkaroissa 46 prosentin markkinaosuus. Atrian markkinointijohtajan Pasi Luostarisen mukaan koko yhtiön markkinaosuus on 26 prosenttia. Liikevaihdolla mitattuna Atria on lihateollisuuden ykkönen. Nyt yhtiö näyttää voimansa telkkarissa.

Viikolla 20 Atria mainosti MTV3:lla ja Nelosella peräti 4 797 sekuntia.

- Siinä on kohtalainen määrä trp:tä. Tässä haetaan halolla päähän -efektiä, Rautiainen määrittelee.

Kahden viikon etsikkoaika

Kampanja jatkuu voimalla juhannukseen asti. Sen jälkeen Atria hiljentää mainontaansa.

- Grillituotteet noudattavat samaa logiikkaa kuin jäätelö, virvokkeet ja olut, Luostarinen kertoo.

Kuluttajat valitsevat uusien lanseerausten joukosta suosikkinsa kahden, kolmen viikon aikana. Siksi halolla pitää iskeä nopeasti ja lujaa.

Grillikausi on jo alkanut.

- Pääsiäinen osui lähelle vappua, joten porukat ovat jo heränneet. Makkaran kulutus on selkeästi plussalla viime vuoteen verrattuna, Luostarinen toteaa.

Snagarilla säävaraus

Sää tuntuu grillituotteissa viisi prosenttia suuntaan tai toiseen. Tänä vuonna ilmat eivät ole olleet suosiollisia.

- Grillituotteiden myynti on kasvanut jo parin, kolmen vuoden ajan. Jos nyt tulee vielä hyvät ilmat, saadaan kunnon kasvulukuja. Ehdoton piikki on juhannuksena.

Puolet grillimakkaroista myydään lyhyen kesäsesongin aikana. Rahassa se tekee noin 50 miljoonaa euroa. Kulutus jakautuu puoliksi a-luokan makkaraan ja b-luokan pötkilöön.

Teollisuutta ilahduttaa se, että a-luokan makkara on kasvattanut myyntiä 10 prosenttia ja b-luokan makkaran myynti on pudonnut viisi prosenttia.

Lapset tyytyvät vähempään

- A-luokan makkarassa viehättää maku, lihaisuus ja puruvastus. Monessa perheessä tehdään niin, että lapset saavat b-luokan makkaraa ja vanhemmat a-luokan makkaraa, Luostarinen tietää.

A-luokan nousu ei tule sattumalta. Atria on tehnyt vuosien ajan systemaattista työtä a-luokan makkaroiden tuotteistamiseksi esimerkiksi useilla makuvaihtoehdoilla.

Atrian kesäkamppiksen tärkein media on telkkari.

- Olemme kokeilleet erilaisia yhdistelmiä. Viime vuonna kampanja painottui jo telkkariin ja nyt se on ehdoton päämedia. Telkkari toimii, kun pitää saada aikaan tämä halolla päähän -efekti. Printissä meillä on joitakin spesiaalilähtöjä, Luostarinen kertoo.

Kanavien painoarvot jakaantuvat suhteellisen tarkkaan niiden kanavaosuuden mukaan.