Suomessa on aloittanut toimintansa pikavippisivusto Aurora Laina, joka markkinoi palvelujaan luottotietonsa menettäneille.

Aurora Lainan sivuilla kerrotaan, etteivät maksuhäiriöt tai luottotietojen menetys ole este lainalle. Ehdoksi lainan saamiselle on kuitenkin se, että hakijalla on takaaja, jolla on hyvät luottotiedot.

"Takaaja on yleensä hyvä ystävä, perheenjäsen tai työkaveri, joka tuntee sinut ja pystyy maksamaan lainasi takaisin, jos et itse pysty. Jos takaajasi luottaa sinuun, niin luotamme mekin", kerrotaan Aurora Lainan sivuilla.

"Takaajan tulee omistaa asunto."

Aurora Lainan taustalla on Aurora Financial Finland -yhtiö, joka on rekisteröity viime kuussa.

Aurora Financial Finlandin perustamissopimuksesta käy ilmi, että sen perustajaosakas ja ainoa osakas oli brittiläinen Richmond Group Limited -niminen yhtiö. Perustamissopimuksen on allekirjoittanut 12. joulukuuta 2018 Richmond Group Limitedin nimissä James Benamor .

Britannian kaupparekisterin, Companies Housen, mukaan Benamor omistaa "75 prosenttia tai enemmän" Richmond Groupin osakkeista ja määräysvallasta.

41-vuotias Benamor omistaa Richmond Groupin kautta myös 61 prosenttia brittiläisestä takaajalainoja myöntävästä Lontoon pörssiin listautuneesta Amigo -yhtiöstä, jonka markkina-arvo on 1,3 miljardia euroa.

Benamor on perustanut Amigon vuonna 2005. The Times -lehden mukaan Benamor aloitti lainabisneksen 21-vuotiaana keittiön pöytänsä ääressä.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin Aurora Lainan toiminnan aloittamisesta Suomessa ja siitä, että Benamor on Aurora Financial Finlandin hallituksen varajäsen.

Aurora Laina on herättänyt huolta asiantuntijoissa.

"Pikalainamarkkinoilla uudenlainen innovaatio: luottotiedottomille suunnattu takaajalaina. Perustuu luottamukseen, ei luottotietoihin (ja siihen, että takaajalla on omistusasunto). #pikavippi #sikavippi", Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen kirjoitti Twitterissä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko sanoi HS:lle, että Aurora Lainan toimintatapa on moitittava.

”Laissa on pykälä, joka yksiselitteisesti kieltää lainan myöntämisen ihmiselle, jonka luottotiedot eivät ole kunnossa. He kiertävät lakia”, Haunio-Rudanko sanoi HS:lle.