Häh?

Finnjumping ry kerää jättikampanjalla rahaa Suomen nuupahtaneen mäkihypyn tukemiseksi. Joulukuussa startannut Kansallistalkoot-kampanja on kohdistettu kaikille suomalaisille yrityksille ja kansalaisille.

Viime kesänä Finnjumping ry:n puheenjohtajana aloitti yksi Suomen kovimmiksi rankatuista markkinointitykeistä, Fonectan markkinointi- ja viestintäjohtaja Jukka-Pekka Vuori.

Miten kampanja etenee ja miten se on otettu vastaan, Jukka-Pekka Vuori?

"Joulukuussa alkoi tv-, banneri- ja lehtimainonta, jossa mukana on A-lehtien lehtiä. Tammikuussa mukaan tulee ulkomainonta ja helmikuussa vielä radiomainonta Radio Novalla. Kampanja on herättänyt paljon keskustelua ja avannut ihmisten silmiä näkemään, että mäkihypyltä ja yhdistetyltä uhkaa pohja pudota. Pahimmillaan voi käydä kuten Ruotsissa, jossa lajia ei käytännössä enää ole. Suomessa mäkilajit ovat vielä kolmanneksi arvostetuin urheilumuoto, joka on tuonut Suomelle 123 arvokisamitalia."

Noin laaja kampanja tulee varmaan kalliiksi. Onko jo tullut viestiä, että samalla rahalla olisi voinut tehdä paljon itse urheilun hyväksi?

"Nimensä mukaisesti kyseessä on kansallistalkoot eli myös kampanjan tekeminen materiaaleineen ja medioineen on syntynyt talkoohengessä."

Valtaosa Suomen mäkimaajoukkueesta lähetettiin kotiin kesken Keski-Euroopan mäkiviikon, koska hyppy ei kulkenut. Oliko kotiutuspäätös osa markkinointikampanjaa?

"Ei ollut."

Edesmennyt Kansallis-Osake-Pankki yritti aikoinaan pelastautua kansallistalkoilla ja tulos tiedetään, pankkia ei enää ole. Hirvittääkö historia?

"Kiitosta on tullut myös siitä, että kampanjalla on hyvä nimi. Kansallistalkoot ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen konsepti, jota ei ole urheilussa käytetty."

No, miten talkoolaisten keruu on sujunut?

"Jo nyt on koossa noin 50 yrityksen pooli, joista monet eivät ole koskaan olleet mukana urheilusponsoroinnissa. Käynnissä on vielä neuvotteluja isoista kumppanuuksista. Yritysten kanssa talkoot etenevät kiitettävästi. Yksittäiset kansalaiset osallistuvat talkoisiin vastikkeellisesti eli ostamalla verkkokaupasta talvituotteita, joiden tuotto ohjautuu lajin tukemiseen. Yksityispuolella tilanne on tyydyttävä."

Kuinka paljon talkoilla on tarkoitus kerätä eli mikä on tavoite?

"Sitä en ole julkistanut, mutta jo nyt voin sanoa, että talkootyön ansiosta kampanjan tulokset ovat selkeästi plussalla."

Milloin raha ja tulokset kohtaavat eli milloin suomalaiset taas ovat mitalitoivoja?

"Itse odotan käännettä vuoden 2015 Falunin MM-kisoissa."