Käyttöjärjestelmät

Samuli Känsälä 25.6. 11:30

Bill Gatesin suurin virhe saattoi maksaa 400 miljardia dollaria – ”Kyseessä on voittaja vie kaiken -markkina"

Microsoftin entinen pomo Bill Gates on sanonut, että hänen pahin virheensä koskaan oli antaa Googlelle mahdollisuus kehittää vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä Applen iOS:lle. Googlen esiteltyä Androidinsa markkinoilla ei enää ollut tilaa Microsoftille.

Bill Gates oli Eventbriten toimitusjohtajan Julia Hartzin haastateltavana sijoitusyhtiö Village Globalin järjestämässä tilaisuudessa, kirjoittaa Business Insider.

”Kautta aikain suurin virheeni on se, että ollessani johdossa Microsoft ei saanut luotua sitä, mitä Android nyt on. Tarkoitan sitä, että Androidista tuli standardikäyttöjärjestelmä muihin kuin Apple-puhelimiin. Microsoftin oli tietenkin pitänyt kyetä voittamaan se kisa”, Gates toteaa.

”Kyseessä on voittaja vie kaiken -markkina. Jos sinulla on puolet vähemmän tai 10 prosenttia vähemmän sovelluksia kuin toisella, olet matkalla täydelliseen tuhoon. Markkinoilla on tilaa täsmälleen yhdelle käyttöjärjestelmälle, joka ei ole Applen. Paljonko sen arvo on? Yritykseltä G [Google] siirrettäisiin 400 miljardia dollaria yritykselle M [Microsoft]”, Gates arvioi.

Kuten nyt hyvin tiedetään, Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmällä varustettujen puhelinten suosio ei lähtenyt missään vaiheessa kunnolla nousuun. Windows-puhelimet esiteltiin maailmalle vuonna 2012, ja niiden hautaaminen aloitettiin vähitellen jo vuonna 2017.

Edelleen Microsoftin hallituksessa vaikuttava Gates toteaa Microsoftin olevan maailman johtavia yhtiöitä. Käyttöjärjestelmäkisassa Googlen päihitettyään se olisi kuitenkin voinut olla ylhäisessä yksinäisyydessään kukkulan kuninkaana. Nyt se taistelee maailman arvokkaimman yhtiön tittelistä melko tasapäin muiden it-jättien kuten Applen ja Amazonin kanssa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö