Tämän olisin halunnut luoda

Metallican ensimmäinen albumi, Kill 'Em All julkaistiin vuonna 1983 ja sen kansikuva oli selkeä lupaus sisällöstä. Kannessa ihmishahmoa muistuttava punainen musteläiskä otti iloisen vasaraniskun päähänsä. Albumin sisältö mukaili kannen kuvaa, vasaralla päähän, nopeammin ja aggressiivisemmin kuin ainoallakaan aiemmin julkaistulla albumilla. Samaa linjaa Metallica jatkoi seuraavien vuosien ajan ja kohosi selkeästi koko thrash metal -genren suurimmaksi ja suosituimmaksi bändiksi.

Neljällä ensimmäisellä albumillaan Metallica oli kasvanut isoksi bändiksi, ja vuosikymmenen vaihteessa se onnistui jo täyttämään jäähallit missä maailman kolkassa tahansa. Musiikkimarkkinoilla oli kuitenkin havaittavissa selkeitä signaaleja muutoksesta. Nirvana ja kumppanit esittelivät uuden musiikkityylin, grungen ja toisesta suunnasta tuli samaan aikaan iso nippu muitakin yrittäjiä, joiden viehätys ei enää ollut siinä, miten nopeita tai miten aggressiivisia ne olivat.

Metallica päätti reagoida havaitessaan muutokset markkinoissa, juuri niin kuin minkä tahansa liikeyrityksen tuleekin tehdä.

Kasvupotentiaaliltaan rajallisen kohderyhmän suosikiksi noussut bändi pyysi mukaan ulkopuolista apua ja kutsui studioon aiemmin selvästi kevyemmän rockmusiikin kanssa puuhastelleen tuottaja Bob Rockin. Metallicaa lähdettiin muuttamaan tavoitteellisesti sisäsiistimpään suuntaan. Tarkoituksena oli saada kappaleet radiosoittoon ja siten entistä suuremman yleisön tietoisuuteen. Tavoitteena ei ollut vain selvitä markkinoiden muutoksesta, vaan nousta muutoksen aallonharjalle ja kasvaa isosta bändistä valtavaksi b(r)ändiksi.

Numerot näyttävät, että Metallica onnistui loistavasti. Black-albumi on myynyt Yhdysvalloissa viisitoistakertaista platinaa ja maailmanlaajuisesti levyä on myyty yli 22 miljoonaa kappaletta. Black-albumi vei Metallican jäähalleista stadioneille ja vaikka osa vanhan liiton faneista ja kriitikoista edelleen huuteleekin aiempien levyjen erinomaisuuden perään, on kommentit helppo kestää, kun keikkareissut tehdään omalla yksityislentokoneella.