myyntihitti

Mikä tuote

ZTE Blade on Googlen android-käyttöjärjestelmällä varustettu kiinalainen kännykkä. ZTE:n Pohjoismaista vastaavan myyntijohtajan Thomas Granströmin mukaan kyseessä on "helppokäyttöinen älypuhelin suurella kosketusnäytöllä, ja se on hinnoiteltu kaikkien kuluttajien ulottuville".

Näin se syntyi

Suomalaiselle kuluttajalle lyhenne ZTE ei sanonut varmasti mitään marraskuussa 2010, kun Blade tuli markkinoille. ZTE on itse asiassa Kiinan suurimpia televiestintäalan yrityksiä, joka on valmistanut halpoja päätelaitteita teleoperaattorien käyttöön. Esimerkiksi Orangella ZTE Bladen nimi on Orange San Fransisco . Suomessa operaattorit eivät halua profiloitua puhelinvalmistajiksi, joten korealaisten ja taiwanilaisten androidpuhelinten osoittauduttua menestyksiksi Elisa ja Sonera tilasivat rohkeasti joulukauppaa varten halvan kiinalaismallin, vaikka brändin tunnettuus oli nolla.

Näin siitä tuli hitti

Elisa Shopiteissa Blade oli joulun ehdoton hitti. Se oli toiseksi myydyin puhelin heti Applen iPhonen jälkeen ja olisi todennäköisesti ollut myydyinkin, mikäli ZTE olisi pystynyt toimittamaan enemmän.

"Bladen tilaukset piti tehdä jo kesällä. Silloin androidit ja kosketusnäytöt olivat kuuma sana. Me lähdimme hakemaan sopivaa puhelinta, josta tulisi etenkin 10-15-vuotiaille nuorille joulutuote, lahjaksi annettava sovelluspuhelin. Tässä oli hinta-laatusuhde kohdillaan", taustoittaa Elisan kuluttajaliiketoiminnan kehitysjohtaja Panu Lehti .

No logo

ZTE Bladessa on paljon ominaisuuksia, joita kuluttajat nyt arvostavat: iso kosketusnäyttö, viiden megapikselin kamera, gps, 3g, wlan ja tukku androidsovelluksia. Hinta sen sijaan on rutkasti alle ensimmäisten androidpuhelinten tason. Kuinka tähän päästään?

"Resepti on yksinkertainen. Brändimarkkinointiin on käytetty nolla euroa", Panu Lehti ruotii.

"Tämän lisäksi valmistus tapahtuu vain tilauksia vastaan, jolloin säästetään logistiikkakustannuksissa. Komponenteissa on lisäksi tehty pieniä kompromisseja: kuori on muovinen, näyttö on hieman pienempi kuin kilpailijoilla, tekniikka on edellisen sukupolven huipputekniikkaa. Ja volyymit ovat suuria. Näillä ratkaisuilla päästiin sen verran kustannustehokkaaseen tuotteeseen, ettei Elisankaan tarvinnut erikseen markkinoida Bladea lainkaan."

"Kysyntä ylitti tarjonnan. Ehkä siinä auttoi marraskuinen yleinen androidkampanjamme", Lehti lisää.

Kilpailu

ZTE Blade kilpailee kalliimpien kosketusnäytöllisten älypuhelinten kanssa. Se on haastanut muun muassa Samsung Galaxyn , HTC Desiren ja Nokia N8:n . Panu Lehden mielestä on huvittavaa, että Bladea on sommiteltu myös iPhone 4:n kilpailijaksi, vaikka jälkimmäisen hinta on viisinkertainen.

"Se on kuin vertaisi S-sarjan Mersua ja tavallista, keskihintaista henkilöautoa."

Kiina jyrää?

Halvat kiinalaispuhelimet tulevat ja jyräävät. ZTE:n lisäksi tuloaan on tekemässä Huawei . Lehti uskoo, että tulevaisuudessa tullaan näkemään paljon uusia matkapuhelinmerkkejä.

"Monet tietokonemerkitkin valmistavat jo puhelimia. Kuten on monia windows-tietokoneita, tulee monia android-puhelinmerkkejä."

Androidissa käyttöjärjestelmänä on paljon hyvää. Sille on tarjolla lähes rajattomasti sovelluksia ja monet niistä ilmaiseksi. Puhelinbisneksen pelisääntöjä saattaa muuttaa se, että androidin käyttäjät voivat helposti vaihtaa puhelinmerkin toiseen. Lehti olisi mieluusti tehnyt jostain Nokian kännykästä joulun hittituotteen, mutta Nokian symbian-käyttöjärjestelmä ei ole enää innostanut sovelluspuhelimista kiinnostuneita. Ja Nokian uuden Meego -alustan lanseeraus on kestänyt liian kauan.

Myyntimäärä

Joulukaupassa ZTE Blade oli Elisa Shopitien toiseksi myydyin kapula heti iPhonen jälkeen. Viimevuonna Suomessa myytiin älypuhelimia KOTEKin tilastojen mukaan noin 170 000 per vuosineljännes, ja määrä on vahvassa kasvussa. Koska ZTE Blade oli joulukaupan toiseksi myydyin puhelin Elisalla, varovaisenkin arvion mukaan se löytyy jo kymmenien tuhansien kuluttajien taskuista. Elisa Shopiteissa 85 prosenttia Bladeista ostettiin osana kytkypakettia.

Kuka myy

Sonera-myymälät ja Elisa Shopit -myymälät kautta maan. Saatavuudessa on välillä viikkojen katkoksia.

Hinta

ZTE Bladea myydään noin 120 -170 euron hintaan. Elisa Shopitissa sen saa kuukausihintaan 5,90 euroa liittymän kylkiäisenä. Paketti sisältää ilmaisen laajakaistan sekä useita ilmaisia android-sovelluksia. Kahden vuoden maksamisen jälkeen puhelin on oma, jolloin kuukausimaksuja on kertynyt yhteensä 141,60 euroa.

Asiakaskokemukset

ZTE Blade on otettu vastaan melkoisella keskustelupalstakuhinalla. Odotukset olivat korkealla, ja heikko saatavuus nosti kiinnostavuutta entisestään. Monelle Blade on ollut silmiä avaava ensikosketus androidien maailmaan. Moitetta tulee lähinnä kameran kuvanlaadusta.