Lainatavara

Irmeli Salo 23.10.2012 12:13 päivitetty 4.2.2016 10:28

Blogiyhteisö paljasti Hesarin lähdevilungin

HS Digilehti

Katleena Kortesuon blogin lukijat kaivoivat esiin Helsingin Sanomien jutun todelliset lähteet.

Helsingin Sanomissa 21. lokakuuta julkaistussa työelämäjutussa haastattelulähteet olivat ulkomaista lainatavaraa.

Tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja Katleena Kortesuo kiinnitti huomionsa Helsingin Sanomissa 21. lokakuuta julkaistussa "Vainoharhaisuus johtaa hyljeksintään työpaikalla" -jutussa anonyymien haastateltavien sitaatteihin. Sitaatit kalskahtivat hänen korvaansa ihmeen kököiltä sanavalintojen ja lauserakenteen osalta ja saivat hänet pohtimaan jutun lähteitä.

Kortesuo toi ihmetyksensä julki "Ei oo totta" -blogissaan ja pyysi apua blogin seuraajilta. Blogiyhteisö kantoi kortta kekoon ja paljastui, että Hesarin jutussa haastatellut "Anna", "Sanna" ja "Timo" eivät olleet suomalaisia esimerkkitapauksia, joiden nimet oli muutettu aiheen arkaluontoisuuden takia.

Jutun päälähteeksi löytyikin englanninkielinen brittiläis-kanadalainen vainoharhaisuutta työyhteisöissä kartoittanut tutkimus "Do I want to know".

Kortesuon blogi herätti laajan ja vilkkaan keskustelun journalismin pelisäännöistä ja blogin seuraajat levittivät postausta laajasti omille viiteryhmilleen.

Tänään kello 10.33 Helsingin Sanomat julkaisi verkkosivuillaan muutetun jutun ja jo otsikossa kertoo, että juttua on muutettu. Leipätekstissä Hesari perustelee, miksi juttua on muutettu: kyseessä eivät olleet suomalaiset haastatellut, vaan englanninkielisiltä sivuilta löytyneet esimerkit.

Muutetun jutun lopussa Helsingin Sanomat vielä pyytää anteeksi Työelämä-sivun harhaanjohtajavaa kirjoitusta.

Kello 10.41 Hesari täsmentää anteeksipyyntöään. Alkuperäisessä jutussa haastateltujen perusteella lukijalle syntyi vaikutelma, että haastateltavat ovat suomalaisia. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan kokemuksia oli kaivettu englanninkielisiltä verkkosivuilta.

"Tässä on toimittu vastoin HS:n journalistisia pelisääntöjä. Pyydän HS:n puolesta anteeksi lukijoiltamme", sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Helsingin Sanomat nostaa esiin myös Katleena Kortesuon ja hänen bloginsa panoksen lähteiden selvittämisessä.