Bob the Robotin tammikuussa alkaneet yt-neuvottelut päättyivät 10. helmikuuta. Niiden seurauksena irtisanottiin kuusi henkilöä. Toimitusjohtaja Miska Rajasuo ei osaa sanoa, olivatko toimenpiteet riittäviä, vai onko tässä korona-tilanteessa tulossa tarvetta esimerkiksi lomautuksille.

”Tuo on todella vaikea kysymys tässä hetkessä kaikille. Emme me voi sitä tietää. Nyt eletään tunti kerrallaan. Tämähän on kuin katsoisi helvetin huonoa tieteiselokuvaa”, Rajasuo kommentoi.

Myös Bobilla on siirrytty etätöihin ja töitä yritetään tehdä poikkeustilanteessa mahdollisimman normaalisti.

”Etätyömalli on toiminut todella hyvin, tosin Teams on ollut ruuhkautunut aika ajoin. Mobilisoituminen on onnistunut yllättävänkin hyvin sekä sisäisesti että ulkoisesti. Olemme pitäneet koko firman tilaisuuksia etänä, ja ne ovat toimineet mielestäni hyvin. Tämä on nyt hyvä paikka opetella uusia työtapoja, vaikkakin vähän pakotettuna.”

Asiakasprojekteihin on tullut sekä peruutuksia, että muutoksia.

”Tietysti esimerkiksi monet vähittäiskaupan brändit miettivät enemmän huoltovarmuutta kuin brändimarkkinointia. Meillä on myös tuotantoja käynnissä, ja niitä siirretään, koska tällä hetkellä tuotantoja on hirveän vaikea tehdä.”

Uudet työtavat voivat tuoda tehokkuutta

Toisaalta Rajasuo uskoo, että kriisillä voi olla myös positiivisia vaikutuksia uudelleen oppimisen ja tehokkaammin tekemisen näkökulmasta.

”Olen ollut positiivisesti yllättynyt etätöiden tekemisestä asiakkaiden kanssa. Tänäkin aamuna olen pitänyt kaksi erinomaista asiakaspalaveria etänä. Luulen, että kun opitaan näitä uusia työtapoja, päästään myös tehokkuuteen. Ylipäänsä verkon yli tapaamiset tuppaavat olemaan vähän tehokkaampia kuin pullakahvipalaverit.”

Bobilla on Rajasuon mukaan yritetty pitää kiinni myös yhteisöllisyydestä ja tiimihengestä perjantain after workkeja myöten.

”Olemme puhuneet paljon siitä, miten säilytämme sosiaalisen yhteisön ja fiilistelyn myös etäällä. On toisaalta mielenkiintoista nähdä, millaisia sosiaalisen yhteisöllisyyden muotoja tämä aika pullauttaa, kun ei olla samassa tilassa. Olemme jo miettineet, miten voimme hengailla perjantaina kimpassa verkon yli, juoda kaljaa ja kuunnella musiikkia yhdessä.”

Rajasuo toivoo, että alalla säilyisi kollektiivinen usko, että tästä vielä selvitään.

”Kaikki ollaan nyt samassa veneessä, vähän niin kuin matkustajina”, Rajasuo kuvailee tilannetta.