BR-Lelut ja Toys 'R'us vähentävät liikkeidensä määrää Pohjoismaissa. Ketjuja pyörittävä tanskalainen Top-Toy neuvottelee myös Suomessa henkilökunnan edustajien kanssa.

Yhtiö on hakeutunut velkasaneeraukseen. Top-Toylla on Suomessa 25 BR-Lelut-liikettä ja kahdeksan Toys 'R’Us kauppaa.

Kaikkiaan liikkeitä on noin Pohjoismaissa ja Saksassa noin 300. Tanskalaisen TV2:n arvion mukaan yhtiö sulkee sata liikettä, joista 10–15 on Tanskassa.

"Koska neuvottelut henkilöstön edustajien kanssa ovat vielä kesken ei meillä ole mitään kerrottavaa", sanoo yhtiön viestintää hoitava Line Camilla Westrup Rasch .

"Kivijalkakauppojemme myynti on laskenut kaikilla markkinoilla, myös Suomessa", hän jatkaa.

Mahdolliset liikeiden sulkemiset tapahtuvat mitä todennäköisimmin joulusesongin jälkeen.

Yhtiöllä oli vuosi sitten noin 2 000 työntekijää. Vähennykset koskevat 450 työvuotta.

Yhtiö on jo aiemmin sulkenut kauppoja Suomessa. Tämä vuoden helmikuussa sulki ovensa Kotkan liike ja 2017 joulukuussa Mikkelissä oleva kauppa.

Koko ketjun liikevaihto kesällä 2017 päättyneellä tilikaudelle 450 miljoonaa euroa ja käyttökate oli 18,4 miljoonaa euroa. Syyskuussa valmistuneen tilinpäätöksen liiketulos oli 20 miljoonaa euroa tappiolla. Tämän lisäksi tulosta heikensivät 240 miljoonan euron alaskirjaukset yhtiön liikearvoon.

Yhtiön suurin omistaja on pääomasijoittaja EQT. Reutersin laskujen mukaan EQT osti vuonna 2015 75 prosentin osuuden yhtiöstä 228 miljoonalla eurolla. Yhtiö on jo aiemmin joutunut rahoittamaan lelujättiä. Nyt sen kärsivällisyys on loppunut. Tiedotteen mukaan omistajat eivät enää aio rahoittaa nykymuotoista yhtiötä.

Edessä voi siis olla konkurssi, mikäli oikeus ei myönnä pääsyä saneeraukseen.

Yksi merkittävä syy heikentyneeseen myyntiin on ollut Top-Toyn oman ilmoituksen mukaan takkuileva toiminnanohjausjärjestelmä. Tanskalaisten kaupanalan asiantuntijoiden mukaan yhtiö ei riittävän nopeasti kehittänyt verkkokauppaansa.

"Uudistimme verkkokaupan ja sen myynti on kehittynyt hyvin", sanoo Westrup Rasch.