Newyorkilainen pr-toimisto 5W Public Relations on teettänyt kuluttajatutkimuksen oluenjuojilla, ja tulokset ovat hätkähdyttäviä. Peräti 38 prosenttia vastanneista sanoo, ettei joisi nyt Corona-merkkistä olutta missään tilanteessa.

Vastaajista 16 prosentille oli epäselvää, onko meksikolaisella Corona-oluella jotain tekemistä kiinasta liikkeelle lähteneen koronaviruksen kanssa.

”Vaikka brändi on väittänyt, että kuluttajat kyllä ymmärtävät, ettei viruksen ja olutyhtiön välillä ole mitään tekemistä, tämä on katastrofi Corona-brändille. Mikä brändi haluaisi tulla assosioiduksi ihmisiä ympäri maailmaa tappavaan virukseen”, 5WPR:n toimitusjohtaja ja perustaja Ronn Torossian kommentoi tiedotteessa.

Yhdysvalloissa Coronan oikeudet ovat Constellation Brandsilla, joka siis kantaa brändihaitan amerikkalaiskuluttajien osalta. Se ei ole alkuvuodesta kommentoinut bisneksiään, mutta tosiaan sanoi Boston Globelle luottavansa kuluttajien järkeen.

Coronaa juovista henkilöistä vain harva sanoo vaihtavansa olutmerkkiä, mutta peräti 14 prosenttia ei aio enää tilata sitä julkisesti.

Tämän lisäksi trendidataa keräävä bostonilainen SEMrush on havainnut viime viikkoina jatkuvaa kasvua verkkohauissa termeillä ”corona beer virus” ja ”beer coronavirus”.

5WPR:n tutkimukseen vastanneet ovat yli 21-vuotiaita olutta juovia amerikkalaisia.

AB InBev kärsii viruksesta

Amerikan ulkopuolella Coronan oikeudet ovat globaalilla panimojätillä Anheuser-Bush InBevillä.

Muun muassa Budweiseria ja Stella Artoisia tekevä AB InBev varoitti torstaina, että koronavirus on vaikuttanut alkuvuodesta sen Kiinan-bisneksiin merkittävästi.

Ensimmäisen neljänneksen voittojen odotetaan putoavan Kiinan osalta kymmenellä prosentilla eli noin 170 miljoonalla dollarilla. Liikevaihtoon virus on vaikuttanut 285 miljoonalla dollarilla. Pudotus ei johdu Coronan mainehaitasta vaan lähinnä karanteeneista. Kiinan hallinto on sulkenut yökerhoja ja baareja ja myös koteihin on Kiinassa ostettu alkuvuonna vähemmän olutta.

Belgian pörssissä listatun yhtiön osake maksoi kaksi kuukautta sitten noin 72 euroa, tänään kauppaa on käyty noin 52 eurolla.

AB InBev omistaa Budweiser Apacin, joka on liikevaihdolla mitattuna Kaakkois-Aasian suurin panimoyhtiö. Sillä on tehdas Wuhanissa, mistä koronavirusepidemia lähti liikkeelle.

AB InBevin ykkösbrändiä Budweiseria myydään Kiinassa enemmän kuin Yhdysvalloissa.