Vuonna 2013 voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaatii sähköyhtiöitä turvaamaan asiakkailleen häiriöttömän sähkönsaannin kaikissa oloissa viimeistään vuoteen 2029 mennessä, minkä vuoksi kaapeleita on kaivettu viime vuodet maan alle. Sähkönjakeluyhtiö Caruna päätti koristella kaapeliväylän kukkasin Lohjalla.Keskustan tuntumaan, lähelle vuoden 2021 asuntomessualuetta nousee tulevana kesänä laaja luonnonkukkia kasvava kukkaketo.

Ajatus 1770 neliön kukkakedon istuttamisesta syntyi Carunalla puolivahingossa.

"Ajateltiin, että kun maa joka tapauksessa myllätään, miksei istutettaisi paikalle jotain, mikä on hyväksi luonnolle ja iloksi ihmisille”, sanoo markkinointipäällikkö Aino Salste Carunalta.

Caruna on kaivanut tähän mennessä 56 prosenttia sähköverkoistaan maan alle. Salste sanoo, että tällä hetkellä Carunalla ei ole suunnitteilla vastaavia toteutuksia muille alueille, mutta jatkossa mietitään muita mahdollisia toteutustapoja kaapeliväylien maisemoinniksi. Carunan mukaan vanhan ilmajohtoverkon purkutöistä vapautuu vuosittain 1 500 jalkapallokentän verran maata muuhun käyttöön. Yksi vaihtoehto on Salsteen mukaan istuttaa maa-alueille puita uusiksi hiilinieluiksi.

Kukkakedon on suunnitellut Huvila & Huussi -ohjelmasta tuttu maisemasuunnittelija Eva Wuite sekä TBWA\ Helsinki.

"Keto on modernia, yleisöä osallistavaa markkinointia”, toteaa luova johtaja Mikko Halonen TBWA\Helsingiltä.

Kedon kukkien keskellä on mehiläishotellikeskittymä. Lisäksi sen halki kulkee polku, jonka varrella voi käyskennellä. Suunnitteilla on myös muita aktiviteettejä, joissa osallistetaan yleisöä.

"Olen iloinen siitä, että myös maisemoinnin mahdollisuudet otetaan yhä enemmän huomioon brändien rakentamisessa. Parhaimmillaan brändit voivat parantaa, eivät pilata maisemaa”, Wuite sanoo.

Markkinoinnissa hyödynnetään vaikuttajia.

”Tulemme tekemään yhteistyötä noin kymmenen eri vaikuttajan kanssa. Sopimuksia vielä viimeistellään, mutta ajatuksena on tehdä yhteistyötä sekä makro- että mikrovaikuttajien kanssa. Osa vaikuttajista asuu Lohjan seudulla, johon ketokin kasvaa. Vaikuttajayhteistyön tavoitteena on lisätä tietoisuutta muun muassa luonnon monimuotoisuudesta”, Salste kertoo.

Kukkaniittyprojektin kustannuksia Salste ei halunnut avata.