Kahta suklaapatukkaa ei voi enää pian kaupata yhden hinnalla Isossa-Britanniassa, uutisoi Bloomberg. Maa aikoo rajoittaa rajusti epäterveellisen ruuan markkinointia. Taustalla on tutkijoiden havainto siitä, että lihavuus todennäköisesti lisää koronakuoleman riskiä.

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan kielto ”auttaa pienentämään terveysriskejä ja suojautumaan koronavirusta vastaan”, kertoo BBC. Tilastojen mukaan noin 8 prosenttia tehohoitoon joutuneista potilaista on ollut sairaalloisen lihavia. Koko väestön tasolla heitä on 2,9 prosenttia.

Tämä on selkeä suunnanmuutos Johnsonilta, joka on aiemmin kuvaillut itseään ”libertaariksi” ja ollut sitä mieltä, ettei valtion tulisi juurikaan puuttua ihmisten elämään ja päätöksiin. Johnsonin oma kokemus koronaviruksen sairastamisesta on kuitenkin saanut hänet vakuuttuneeksi rajoitustoimien tarpeellisuudesta.

Iso-Britannia kieltää roskaruuan mainostamisen televisiossa ja verkossa ennen kello yhdeksää illalla. Tämän lisäksi makeisista tai muista epäterveellisistä ruuista ei saa enää antaa kuluttajalle paljousalennusta.

Ruokien kalorimäärät tulee tästä lähtien merkitä selvästi tuotteisiin. Lisäksi yli 250 ihmistä työllistävien ravintola- ja kahvilaketjujen tulee merkata annosten kalorimäärät selkeästi hinnastoihin.

Kiellot hankaloittavat vähittäiskaupan, ruokateollisuuden, mainostoimistojen sekä median tilannetta. Ne saattavat uhata tuhansien ihmisten työpaikkoja, arvio Bloomberg.

Tällä hetkellä Iso-Britannian aikuisväestöstä lähes kaksi kolmesta on ylipainoisia.