Monikansallinen virvoitusjuomajätti Coca-Cola tuo joulumainonnastaan tunnetun joulurekan ensimmäiselle kiertueelleen Suomeen ja napapiirille.

Coca-Colan joulurekka on kulkenut jo 20 vuotta ja yli 300 paikkakunnalla ympäri maailmaa. Suomessa rekka ei tosiaan ole aiemmin käynyt, mutta kiertue on järjestetty muissa pohjoismaissa Islantia myöten. Suomessa rekka pysähtyy kymmenellä paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle joulupukin luokse.

Joulurekan mukana kulkee myös brändin joulutapahtuma, jossa on mukana artisteja ja kilpailuja.

Vaikka monet odottavat joulurekan kiertuetta innolla erityisesti Yhdysvalloissa, Briteissä ja Saksassa, virvoitusjuomajätin joulutempaus ei ole jäänyt kritiikittä. Viime vuonna Englannin kansanterveyslaitoksen johtaja Duncan Selbie vaati rajoituksia perinteiselle brändikierrokselle.

Taustalla olivat tiedot, joiden mukaan Coca-Colan joulurekka kiertää alueilla, joilla on muutenkin keskimääräistä enemmän ongelmia hammasterveyden ja ylipainon kanssa. Selbien mukaan rekka ei saisi kiertää ostoskeskusten lähistöllä tai kaupungeissa, jos näillä alueilla on muutenkin vaikeuksia asukkaiden terveysongelmien kanssa. Selbie kritisoi, että isojen brändien mainoskiertueet eivät auta perheitä tekemään terveellisiä valintoja tai toimimaan lasten ylipainon ja mätänevien hampaiden ehkäisemiseksi.

Coca-Colan kiertueeseen kuuluu kuitenkin myös hyväntekeväisyyttä. Tapahtumista jäävien tölkkien panttirahat lahjoitetaan Ronald McDonald Talolle.

Coca-Colan joulurekka on esiintynyt mainonnassa 1990-luvulta lähtien. Yhtiön mukaan joulurekat näkyvät tänä vuonna televisiomainoksissa yli sadassa maassa. Rekkaa koristaa Haddon Sundblom in vuonna 1931 piirtämä, perinteinen valkohapsinen joulupukki.

Joulurekan Suomen-kiertue alkaa 8. joulukuuta.