Ilmastosäätiö Compensate lanseeraa uuden kompensointipalvelun verkkokauppaan. Työkalu laskee ostosten kuljetuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen automaattisesti ja mahdollistaa sen hyvittämisen suoraan maksun yhteydessä.

Palvelu on saatavilla maailmanlaajuisesti yleisimmillä verkkokauppa-alustoilla Shopifyn, WooCommercen ja Magenton sovelluskaupoissa.

Compensaten toimitusjohtajan Elina Kajosaaren mukaan uusi työkalu on osa säätiön isompaa alustarakentamista, jonka myötä Compensate haluaa tehdä ilmastoteot nykyistä helpommaksi ja kätevämmäksi sekä kuluttajille että yrityksille.

”Olemme rakentamassa isompaa ratkaisua, jonka ensimmäisiä ilmentymiä ovat verkkokaupan lisäosat. Totesimme, että kyseessä on meille luonteva ja helppo tapa päästä markkinoille, kun tarjoamme verkkokauppiaille tämän mahdollisuuden.”

”Aluksi meillä on käytössä logistiikan kompensointi. Jatkossa tuomme mukaan myös muita kategorioita, jolloin myös itse tuotteen tai palvelun voi kompensoida saman työkalun kautta”, Kajosaari kertoo M&M:lle.

Uusi työkalu syntyi yhteistyössä digitaaliseen myyntiin erikoistuneen konsulttiyhtiön Columbia Roadin kanssa. Columbia Roadin Managing Consultant Emmi Tervala kertoo projektin edenneen varsin nopealla aikataululla.

”Aloitimme kehitystyön toukokuussa. Verkkokauppa-alustat käyvät ensin läpi, että markkinapaikalle tuotavat lisäosat täyttävät palvelun vaatimukset. Siinä menee oma aikansa. Saimme kuitenkin ensimmäisen version julki jo reilussa kuukaudessa”, Tervala kertoo M&M:lle.

Verkossa helppous ja vaivattomuus korostuvat

Projektissa vaadittiin Tervalan mukaan monipuolista osaamista sekä Columbia Roadilta että Compensatelta, kehittämisestä ja suunnittelusta aina myyntiin, markkinointiin sekä lakiasioihin.

”Toimme mukanamme teknologia- ja designosaamista, visuaalista suunnittelua, käyttöliittymäsuunnittelua, projektinhallintaa, teknistä osaamista vaadittujen taustajärjestelmien käyttöön sekä liiketoimintaosaamista ja ymmärrystä verkkokaupasta.”

Kun kehitetään uutta palvelua digitaaliseen myyntiin, aivan aluksi pitää kartoittaa, mihin tarkoitukseen palvelu luodaan ja mitkä ovat sille asetetut tavoitteet.

Seuraavaksi kehittäjät lähtevät miettimään toimivimpia ratkaisuja palvelun käytettävyyteen.

”Tavoitteena on, että verkkokauppiaiden on mahdollisimman helppoa ottaa uusi työkalu käyttöön. Halusimme tehdä mahdollisimman yksinkertaisen toteutuksen, koska työkalun on palveltava sekä verkkokauppiaita että loppukäyttäjää”, Tervala sanoo.

Miljoona on vasta ensiaskel

Nyt lanseerattava palvelu on ensimmäinen Compensaten uusista yrityksille tarkoitetuista työkaluista, jotka julkaistaan vielä vuonna 2020.

Jatkossa Compensate tarjoaa kaikille yrityksille mahdollisuuden laskea omasta toiminnastaan aiheutuvat päästöt ja kompensoida ne säätiön kautta.

”Kyseessä on itsepalvelutyökalu. Ensin yritys syöttää lomakepohjalle tietyt perustiedot, joiden perusteella saamme laskettua päästökuorman. Sen jälkeen napin painalluksella pääsee käsiksi hiilensidontaportfolioon, jota tarjoamme asiakkaillemme”, Elina Kajosaari kuvaa.

Compensaten lähivuosien tavoite on edistää ilmastolle kestäviä ratkaisuja ja aktivoida entistä enemmän ihmisiä sekä yrityksiä mukaan kompensointiin.

Keskeinen mittari tälle työlle on, kuinka paljon rahaa Compansate saa palveluportfolionsa kautta kanavoitua suoraan arjen ilmastotekoihin.

Tähän mennessä Compensaten kautta on kompensoitu ilmastopäästöjä jo yli miljoonalla eurolla.

Tarkalleen 1 035 190 euron kokonaissumma koostuu yksilöiden kuukausikompensoinnista, tuotteiden ja palvelujen kompensointimaksuista, ja yritysten päästöhyvityksistä.

Yksittäiset summat vaihtelevat muutamista senteistä tuhansiin euroihin.

”Nyt olemme saavuttaneet ensimmäisen miljoonan rajapyykin, ja luonnollisesti toivomme, että pääsemme nopeasti käsiksi seuraavaan miljoonaan ja sitä seuraaviin miljooniin.”

”Haluamme tehdä tästä niin helppoa ja skaalautuvaa, että ilmastoteon tekeminen on luonteva osa arkea sekä kuluttajille että yrityksille. Silloin ilmastotekoihin ja hiilensidontaan ohjatun euromäärän pitäisi nousta huikean paljon nopeammin jatkossa”, Kajosaari toteaa.