Alkukesästä käynnistyneen Pelastakaa Lapset ry:n verkkoturvallisuutta ja medialukutaitoa edistävä #Deepfakechallenge-kampanjassa alkoi viikonloppuna uusi vaihe, kun lasten turvallisuutta edistävä järjestö julkaisi Tubecon issa Tiktok-vaikuttaja Jennifer Erican kanssa tehdyn kampanjavideon.

Lastensuojelu- ja nettivihjeasiantuntija Pauliina Sillfors kertoo M&M:lle, että kampanja alkoi jo alkukesästä videopalvelu Tiktokissa tanssihaasteella. Haasteessa Tiktok-vaikuttaja Jennifer Erica kannusti nuoria tanssimaan #deepfakechallege-tanssin ja jakamaan tanssivideon some-palveluissa.

Kampanjavideota on työstetty koko kesä yhdessä Jennifer Erican, nuorten ja tuotantoyhtiö Skål in kanssa. Videon spiikkaa nuori näyttelijätähti Mimosa Willamo, ja video pyörii myös MTV3-kanavalla.

Sillforssin mukaan muun muassa vahingolliset deepfake-videot ovat yleistyneet, jonka vuoksi ilmiöstä täytyy kertoa lapsille ja nuorille. Kyse on todentuntuisista valevideoista, joiden katsoja ei välttämättä pysty kertomaan, onko kyse aidosta vai manipuloidusta videomateriaalista.

"Kampanjavideon tarkoituksena on levittää tietoa verkon valesisällöistä lapsille ja nuorille. Haluamme kertoa, että verkossa pitää miettiä, mitä jakaa ja että yksityisyydestä pitää huolehtia. Lapsilla ja nuorilla on oikeus tietoon ja suojeluun. Verkon valesisällöt leviävät tällä hetkellä nopeasti. Verkossa kuka tahansa voi esiintyä valeprofiililla. Esimerkiksi lasten tai nuoren kuvia voidaan muokata osaksi seksuaalista sisältöä ja materiaali voidaan viedä sivustolle, jolla on pornografista materiaalia. Deepfake-videot ja valekuvat yleistyvät ja digitaalista mediaa käytetään enenevissä määrin lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa."

#Deepfakechallenge-kampanja jatkuu syksyn ajan. Kampanjan suunnittelusta on vastannut Havas Helsinki.