Globaalit teknologiajätit pyrkivät pysäyttämään väärän tiedon leviämisen ja ihmisten pelolla rahastamisen palveluissaan.

Somepalvelu Facebook tytäryhtiöineen on ilmoittanut estävänsä kasvomaskien mainonnan kokonaan.

”Päivitämme käytäntöjämme jos havaitsemme, että tätä kansanterveydellistä hätätilaa yritetään käyttää hyväksi”, tuotejohtaja Rob Leathern tviittasi lauantaina.

Facebook ilmoitti jo pari viikkoa sitten kieltävänsä kaikki mainokset, joissa luvataan estää viruksen leviäminen tai parantaa se. Kieltolistalle joutuivat myös pelkoa tai kiirettä viruksen tiimoilta lietsovat, esimerkiksi rajoitetuilla tuote-erillä ratsastavat mainokset. Disinformaatiota Facebook alkoi siivota reilu kuukausi sitten.

Koronaviruksella rahastaminen sotii myös Googlen käytäntöjä vastaan. Toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi perjantaina julkaistussa blogikirjoituksessa, että Google Adsista pyritään estämään tällaiset mainokset. Pichain mukaan kyseisenlaisia mainoksia on kuuden viime viikon aikana estetty kymmeniätuhansia. AdAgen siteeraaman Googlen tiedottajan mukaan mainoksia on estetty tammikuusta lähtien satojatuhansia. Lisäksi YouTubesta poistetaan viruksen parantamista lupailevat sisällöt.

Aukottomia firmojen mainontaestoista on ”liki mahdotonta” tehdä, mainospetostutkija Augustine Fou sanoi AdAgelle.

”Huijarit käyttävät hyväkseen kaikkia markkinointiteknologian keinoja. He levittävät pelkoa, paniikkia tai väärää tietoa myydäkseen kasvomaskeja”, Fou totesi.

Mainostaja saattaa esimerkiksi ostaa Googlen kautta mainontaa yhdellä setillä ja kun se on hyväksytty, sisältö vaihdetaankin toisenlaiseksi. Kohdentamiseen käytetään kontekstuaalista mainontaa tai ohjelmallista ostamista.

Esimerkiksi New York Times esitti torstaina koronaviruspäivityksiä tarjoavassa jutussaan N95-maskien mainontaa, joka oli ostettu ohjelmallisesti. Tämän seurauksena NYT päätti poistaa kokonaan ohjelmallisesti ostetut mainokset koronaviruspäivityksistään estääkseen vastaavan toistumisen.

Erilaisten kasvomaskien puskeminen kuluttajille on USA:n viranomaisten mukaan ongelmallista, sillä niiden pelätään loppuvan terveydenhuollon ammattilaisilta. Maailman terveysjärjestö WHO ja USA:n tartuntatautivirasto CDC eivät suosittele maskien käyttöä terveille ihmisille. Sairastuneille ihmisille maskeja suositellaan, sillä ne voivat estää tartunnan leviämisen.

Verkkokauppa Amazon puolestaan kertoi hiljattain poistaneensa yli miljoona tuotetta myynnistä, koska niiden markkinointi koronatartunnan estäjinä oli harhaanjohtavaa tai hinnat oli nostettu kiskurimaisiksi. Amazon ryhtyi toimiin vasta sen jälkeen, kun Wired-lehti oli kiinnittänyt huomiota aiheeseen ja kertonut löytäneensä yhden myyjän, joka oli nostanut kasvosuojien hinnat viisinkertaisiksi.

Taistelu väärää tietoa vastaan ulottuu myös sovelluksiin. Sekä Apple että Google ovat laittaneet kaikki koronavirustietoa tarjoavat sovellukset suurennuslasin alle. Apple on ilmoittanut estävänsä epidemiaan liittyvät sovellukset, joiden julkaisija ei ole yleisesti tunnistettu toimija, kuten valtiollinen instituutio, sairaala tai terveysjärjestö. Googlen sovelluskaupassa haut ”corona”, ”coronavirus” ja ”COVID-19” eivät tuota lainkaan tuloksia.

Filtteröinti ulottuu myös Googlen hakutuloksiin. ”Coronavirus” tuottaa ensisijaisesti linkkejä WHO:n, Britannian terveydenhuoltolaitoksen NHS:n, Euroopan tautienehkäisy ja valvontakeskus ECDC:n ja CDC:n sivuille. Suomenkielinen haku ohjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n, lääkärilehti Duodecimin, Työterveyslaitoksen ja luotettavien medialähteiden pariin.

”Tämä hetki on ennenkuulumaton. Meidän on tärkeää lähestyä sitä rauhallisesti ja vastuullisesti, koska niin moni luottaa meihin”, Googlen Pichar sanoi kirjoituksessaan.