Tänä keväänä ohjelma käsittelee digitaalisuutta ihmisen eri ikävaiheissa. Jokainen jakso keskittyy yhteen seitsemän vuoden mittaiseen vaiheeseen.

Ensimmäinen jakso tulee ulos 19. maaliskuuta ja käsittelee digitaalisen median ja digilaitteiden roolia ihmisen syntymästä kouluun menemiseen asti. Jaksossa kaksi käydään läpi sitä, miten digitaalisuus on muuttanut ihmisten elämää ikävuosina 7-14 -vuotta.

Kevään mittaan luvassa ovat myös jaksot, joissa puhutaan digitaalisuudesta ennen yksilön syntymää ja siitä, mikä sen rooli on kuoleman jälkeen.

"Elämän jakaminen seitsemän vuoden sykleihin on ikiaikainen tapa jäsentää ihmisen kehitystä. Jokaisen seitsemän vuoden jakson aikana – ja usein päätteeksi - tapahtuu aina jotain jännittävää. Kysymys, mihin haemme vastausta on se, että miten digitaalinen media on muuttanut noita kehitysvaiheita. Apunamme ovat ohjelmassa haastateltavat digitaalisen elämän asiantuntijat”, kertoo Digisen iltapäivän toimittaja Tomi Saarinen tiedotteessa.

Ohjelman ensimmäisessä käsitellään digitaalisuutta syntymästä kouluun menemiseen saakka. Moni lapsi oppii tabletin käytön jo muutaman vuoden ikäisenä. Keskustelu ruutuajasta koskee nykyään jo hyvin nuoria lapsia. Ohjelman toisen toimittajan Jani Halme en mukaan keskustelua leimaa ongelmalähtöisyys ja huono omatunto.

"Perheen pienemmät katsovat paljon verkkovideoita YLE Areenasta ja YouTube sta. Sisältöön kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Toivoisin suurten videopalveluiden ymmärtävän vanhempien paineita. Yhtiöt voisivat vaikkapa tehdä seuraavan videon esittämisestä vapaaehtoista, ei automaattista", pohtii Jani Halme.

"Digitaalisuus on kuin huomaamatta muuttanut vanhemmuutta. Kännykkään kytketty itkuhälytin on jo monella. Ne saavat seuraa vaikkapa älykehdoista, jotka oppivat keinuttamaan lasta yksilöllisesti", Halme kertoo ohjelman ensimmäisen jakson teemasta.

Jani Halme on mediatoimisto ToinenPHD:n luova johtaja ja markkinointitoimisto Kuubi n osakas. Hän pm työskennellyt digitaalisen median parissa yli 20 vuotta.

Halme palkittiin keväällä 2017 Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla. Palkinto myönnettiin Halmeen Twitter-tilillä julkaistista Kotimaan katsaus -videosarjasta, jossa hän nosti esille paikallislehtien merkitystä lukemalla ääneen uutisia kotimaisista paikallislehdistä. Ohjelma palkittiin vuoden journalistisena tekona Suuri Journalistipalkinto 2016 -palkintogaalassa.

Tomi Saarinen on toiminut kolme vuotta levy-yhtiö Sony Music in markkinointijohtajana. Hän on myös johtanut YLE:n nuorisomedioita vuosina 2010-2016.

Ohjelman käsikirjoittajina ja taustatoimittajina toimivat Veera Luoma-aho ja Olli Sulopuisto. Ohjelman tuottaa YLE Puheelle Luoma-ahon ja Sulopuiston omistama Jaksomedia Oy.