Mediayhtiö Discovery tuo oman suoratoistopalvelunsa Dplayn Suomeen 17. syyskuuta. Dplay toimii jo Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Discovery Networks Finlandin toimitusjohtaja Leah Hooper kertoo, että palvelu on kasvanut varsinkin Ruotsissa ja Norjassa kovaa vauhtia. Naapurimaista on opittu paljon, ja nyt on oikea aika ottaa opit käyttöön Suomen markkinoilla.

Australiasta kotoisin oleva Hooper aloitti Suomen Discoveryn toimitusjohtajana toukokuussa. Suomi on hänen mukaansa erilainen markkina kuin muut Pohjoismaat.

”Ihmisten siirtyminen lineaarisen television katsomisesta itsenäisiin suoratoistopalveluihin on ollut Suomessa hitaampaa, ja television katsojaluvut ovat täällä suurempia. Trendit ovat kuitenkin samoja, television katsojaluvut pienenevät ja suoratoistopalvelut kasvavat.”

Hooper ei kuitenkaan usko, että perinteinen televisio ei olisi katoamassa mihinkään.

”Ei suinkaan, se on upea väline tavoittamaan ihmisiä ja tuomaan heitä yhteen. Ihmiset kerääntyvät katsomaan yhdessä olympialaisia tai jääkiekkofinaalia. Mutta itsekseen iltaisin he haluavat enemmän valikoimaa ja personoituja kokemuksia. Silloin he hakevat valinnanvaraa digitaalisista palveluista.”

Myös internetin suoratoistopalveluiden rooli on muuttunut.

”Aluksi kyse oli cach up -palveluista, joiden kautta ihmiset pystyivät katsomaan ohjelmia, jotka olivat jääneet näkemättä televisiosta. Nykyään kysyntä on kehittynyt suuntautumaan tilauspalveluihin, joista ihmiset voivat ahmia ohjelmia kaikessa rauhassa. Ilmiö näkyy kaikkialla maailmassa, mutta se on kiihtynyt erityisesti pohjoismaissa.”

Ei kaikkea kaikille, vaan syvälle muutamiin aihepiireihin

Hooper kertoo, että Discoveryllä tekemisen tapa muuttuu digitaalisuus edellä -ajatteluun niin, että ohjelmat urheilulähetyksiä ja niiden kaltaista sisältöä lukuun ottamatta julkaistaan ensimmäiseksi Dplayssä.

Aloitusvaiheessa Dplayn genrevalikoimaan kuuluvat reality, komedia, dokumentit, lifestyle ja moottorit.

”Koko yhtiömme filosofia on tarjota tosielämän viihdettä. Olemme kohdennettu palvelu superfaneille. Emme yritäkään tarjota kaikkea kaikille, kuten Netflix. Meillä on erilainen lähestymistapa, keskitymme niche-aiheisiin ja haluamme mennä hyvin syvälle tiettyihin genreihin”, Hooper sanoo.

Hooper näkee Dplayn täydentävänä palveluna ennemmin kuin varsinaisena kilpailijana jo olemassa oleville palveluille.

Suomessa yhtiö näkee tilaa uudelle palvelulle, joka tarjoaa ihmisille ohjelmia heidän intohimojensa kohteista, esimerkiksi autoista.

Discovery nojaa sekä paikalliseen että kansainväliseen ohjelmatuotantoon.

Suomessa tehdään esimerkiksi kokkiohjelmia suomalaisten huippukokkien kanssa.

”Dplayssa paikallisella sisällöllä on keskeinen asema. Näemme sen ikkunana laajaan kansainväliseen sisältöömme. Dplaylle tulee esimerkiksi oma, Tomi Björckin kanssa tehty kokkiohjelma. Siitä tulee ikkuna kaikkeen ruoanlaittoa ja ruokaa käsittelevään sisältöömme ja myös matkailuohjelmiimme”, Hooper kertoo.