Työelämä

Aleksi Ylä-Anttila 8.2. 08:45

DNA, digitaalinen insinööritoimisto ja kotisiivousfirma ovat Suomen parhaat työpaikat: "Työntekijästä huolehtiminen on liiketoiminnasta huolehtimista"

DNA

Great Place to Work Finland on valinnut Suomen parhaat työpaikat pienten, keskisuurten ja suurten työpaikkojen sarjoissa.

Tietoliikennekonserni DNA nousi suurten yritysten sarjassa Suomen parhaaksi työpaikaksi ensimmäistä kertaa. Viime vuonna 1 600 työntekijän DNA ylsi sarjassa toiseksi parhaaksi työpaikaksi hotelliketju Scandic Hotelsin jälkeen.

Halu olla erinomainen työpaikka on yksi DNA:n neljästä strategisesta kulmakivestä, ja suurten sarjan voitto viestii vahvasta työstä tämän tavoitteen toteutumiseen eteen.

DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen kertoo, että yhtenäisen yrityskulttuurin rakentaminen toimipaikoista ja toimintorajoista riippumatta on vienyt pitkän ajan, varsinkin kun yhtiö on samaan aikaan laajentunut myös yritysostoin

"Onnistuminen alkoi, kun ymmärrettiin, että yksi keskeisistä onnistumisen elementeistä on ihmisten kuunteleminen ja vaikutusmahdollisuuksien luominen", Rissanen toteaa tiedotteessa.

DNA lähti Rissasen mukaan jo vuosia sitten rohkeasti kokeilemaan erilaisia työskentelytapoja. Matkan varrella yritys on oppinut niin erheistä kuin onnistumisistakin.

"Olemme huomanneet, kuinka työhyvinvointi kasvaa, kun henkilöstö pääsee aidosti itse vaikuttamaan työyhteisön ja koko yhtiön toiminnan kehittämiseen. Kuuntelemalla henkilöstöä, jolla kuitenkin on se paras tietämys ja osaaminen, on mahdollisuus rakentaa muutosta yhdessä. Yhteistyö henkilöstön kanssa onkin kaiken onnistumisen A ja O", arvioi Rissanen.

Myös pienten yritysten sarjassa saatiin uusi voittaja, kun sarjan parhaaksi työpaikaksi kipusi tamperelaislähtöinen kotisiivousyritys Koti Puhtaaksi.

Yritys panostaa erityisesti henkilöstön mahdollisuuksiin osallistua ja tehdä päätöksiä oman työpaikkansa asioista. Suuressa kuvassa yrityksen missiona on saada siivousala positiiviseen nosteeseen.

"Hyvä työpaikka on pitkälti vain yhdessä tekemistä ja kaikkien mielipiteen huomioonottamista aidosti. Sekä seuraavan kaavan jatkuvaa toistamista: 1. mittaa, 2. kehitä, 3. toteuta, 4. palaa kohtaan yksi", kiteyttää Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Keskisuurten yritysten sarjassa voittoon nousi toisen kerran peräkkäin Euroopan yli 170 ammattilaisen digitaalinen insinööritoimisto Nitor, jo toista kertaa peräkkäin.

Nitorin toimitusjohtaja Matti Vilmi arvioi, että hyvä työpaikka ei käytännössä ole koskaan valmis. Kehittämiseen tulee hänen mukaansa suhtautua jatkuvan parantamisen prosessina.

"Yritys ja sen liiketoiminta kasvavat ja myös maailma muuttuu koko ajan rinnalla – pitää myös itse osata muuttua", Vilmi toteaa.

Hyvä työpaikka on strateginen kilpailukeino

Tuore tutkimus osoittaa, että työntekijäkokemus on parantunut etenkin suurissa organisaatioissa. Työntekijäkokemusta ja luottamusta mittaava Trust Index on noussut Suomen parhailla suurilla työpaikoilla vuosikymmenessä 74 prosentista 79 prosenttiin.

Great Place to Work -tutkimuksessa työpaikkojen vertailu perustuu yrityksissä toteutettavaan Trust Index -henkilöstökyselyyn sekä Culture Audit -selvitykseen johtamiskäytännöistä. Henkilöstön mielipide painaa vertailussa johtamiskäytäntöselvitystä enemmän.

Tulokset, joilla muutamia vuosia sitten oltaisiin vielä saavutettu kärkijoukko, saattavat tänä päivänä jättää jopa parhaiden suurien työpaikkojen listan ulkopuolelle.

Tutkimustuloksista ilmenee myös, että parhaiden työpaikkojen lista muodostuu hyvin eri toimialojen organisaatioista. Great Place to Work Suomen toimitusjohtaja Katriina Grönqvist onkin huomannut selvää muutosta suomalaisten johtoryhmien asennoitumisessa yrityskulttuuriin.

"Hyvä työpaikka on tänä päivänä johdon tärkeimpiä strategisia kilpailukeinoja. Yrityskulttuuri muuttuu, kun johto ottaa siitä vastuun ja yleensä tämä tapahtuu, kun on oivallettu, että työntekijästä huolehtiminen on liiketoiminnasta huolehtimista", Grönqvist kertoo.

Tänä vuonna Great Place to Work valitsi voittajat kaikkiaan 150 yrityksen joukosta. Nämä yritykset työllistävät yhteensä noin 45 000 työntekijää.

Suomen parhaimpien yritysten listalle pääsi 50 parasta. Lista jakautuu sarjoihin yritysten koon perusteella. Pienten sarjan organisaatioissa on 20-49 työntekijää, keskisuurissa 50-499 ja suurissa 500+ työntekijää.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö