Lääkärit ja terveydenhoitohenkilöstö ovat julkisuudessa koronakriisin vastaisen taistelun sankareita, mutta on monia ammattikuntia, joiden työ on pitänyt yhteiskunnan perustoimintoja käynnissä tartuntavaaran keskellä. Yksi näistä ammattikunnista on päivittäistavarakaupan kassahenkilöstö ja muut kaupan työntekijät, joiden tunnoista ja kokemuksista kertoo uusi lyhytdokumentti.

Dokumentissa ääneen pääsevät S-ryhmään kuuluvan alueosuuskauppa HOK-Elannon ruokakauppojen työtekijät. He ovat Prismojen, S-markettien ja esimerkiksi Alepojen henkilöstöä, jotka ovat paiskineet töitä asiakkaiden palvelemiseksi läpi koronakevään.

Dokumentissa monet työntekijät taistelevat tunteitaan vastaan kertoessaan kohtaamisista asiakkaiden kanssa, omista peloistaan, ahdistuksestaan, työn haasteista ja paineesta, työpaikan yhteishengen merkityksestä ja huumorista töissä.

Yksi työntekijä kertoo pelänneensä töihin menoa joka päivä.

"Ja joka ainut päivä, kun meni kotiin ja oli väsynyt, odotti vaan että milloin ne vilunväristykset alkavat ja aina se ajatus siitä, että huomenna menen taas ja taas kohtaan sen asian", työntekijä kertoo lyhytdokumentissa.

Toinen työntekijä kertoo surusta, jota on kokenut yksinäisten iäkkäiden asiakkaiden puolesta.

"Moni käy yksin asiaa läpi. Kyllähän ne kertoo ja sanoo... meidänkin asiakkaat, miten raskasta se on yksin olla kotona ja miten sitten kun lähdet kauppaan, saat halveksuvia katseita. Ei se varmaan helppoa ole olla loppusuoralla elämässään ja tällainen paska tulee sitten", kertoo yksi työntekijä dokumentissa.

Dokumentin nimi 294 tulee siitä, että myymälän kassa on suomalaisten 294. arvostetuin ammatti tutkimuksen mukaan. Se, onko arvostus noussut koronakevään aikana, nähdään vasta myöhemmin tulevissa tutkimuksissa.

"Ainahan arvostukseen liittyy myös raha. Sama asia hoito- ja sosiaalialalla, jossa käydään neuvotteluja. Me maksamme toukokuussa koko henkilökunnalle ylimääräiset kannusteet nimenomaan tämän kevään ponnisteluista tuolla kentällä. Meillä lähtee 700 000 euroa maksuun toimipaikkojen työntekijöiden kannustepalkkoihin nyt toukokuussa", HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen sanoo.

Lyhytdokumentin on ohjannut Suomen arvostetuimpiin elokuvaohjaajiin lukeutuva Dome Karukoski. Henkilöstöjohtaja Levänen kertoo, että dokumenttia kuvattiin toukokuussa kolmena päivänä kauppakeskus Kaareen rakennetussa studiossa. Haastatteluja kertyi 13 tunnin verran.

"Näen tämän myös ajankuvana. Joskus tätä katsotaan kertomuksena tästä ajasta", Levänen miettii.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Lyhytdokumentin tilasi HOK-Elanto, joka sanoo sen olevan kunnianosoitus ja kiitoksenosoitus "kaikille etulinjassa työskenteleville ammattilaisille, jotka pitävät arkemme pyörimässä."

Henkilöstöjohtaja Leväsen mukaan HOK-Elannon työntekijöistä koronaan on sairastunut noin yksi työntekijä per viikko. Yhtiön palveluksessa työskentelee 6 000 työntekijää ja asiakkaita toimipaikoissa käy neljännesmiljoona joka päivä.

"Kokonaisuus huomioiden sanoisin, että hyvin on selvitty. Mutta dokumentissa henkilökunta kertoo, että jokaisella on omia pelkoja ja tuntoja. Haluamme arvostaa tätä etulinjan työtä ja nostaa se esille. He todellakin joutuvat kohtamaan päivittäin tämän epävarmuuden siellä ja aina on se riski olemassa", Levänen sanoo.

HOK-Elanto näytti lyhytdokumentin omille työntekijöilleen jo lauantaina. Reaktiot olivat henkilöstöjohtajan mukaan myönteiset.

"Uskon, että tuhannet hok-elantolaiset jakavat samoja tunteita", sanoo henkilöstöjohtaja Levänen.

Lyhytdokumentin 294 näkee tästä.