tämän olisin halunnut luoda

Päädyin joskus vuonna 2001 sivustolle nimeltä donniedarko.com. En tiennyt, että kyseessä on elokuvan nettisivut. En ollut koskaan kokenut mitään sen kaltaista internetissä. Liikkuvan kuvan, äänen ja animaation saumaton käyttö oli ennennäkemättömän hienoa.

Viihdyin sivustolla yli puoli tuntia. En ymmärtänyt, miten selaimessani saattoi pyöriä mitään niin edistyksellistä. Missään ei edes kerrottu, miten sivustolla pääsee eteenpäin. En ymmärtänyt, mutta viihdyin.

Yritin hahmotella, miten eri asiat sivustolla liittyvät toisiinsa. Ja ennen kaikkea - mikä on tuo pelottavan näköinen pupujussi. Jossain vaiheessa tajusin, että kysymyksessä on elokuvan sivusto.

Yritin kuumeisesti löytää tietoa, milloin elokuva tulee Suomeen. Etsintäni oli tulokseton.

Kului reilu vuosi. Eräänä sateisena sunnuntaipäivänä Makuunin alahyllyllä silmiini osui kulunut vhs-kansi. Elokuvan nimi Donnie Darko oli hämärästi tutunoloinen. Vasta katsoessani elokuvan takakantta tajusin, mistä oli kyse. Siellä se pirullisen näköinen jänis oli torahampaineen kaikkineen.

Donnie Darko on loistava kertomus ahdistuneesta nuoresta miehestä, joka välttää täpärästi eriskummallisen onnettomuuden. Siinä tapahtuu selittämättömiä asioita, joissa on ilmeisesti kyse rinnakkaisten todellisuuksien sekoittumisesta ja aikamatkailusta. Suurin ahaa-elämys tuli vasta, kun palasin välittömästi elokuvan nettisivuille.

Samoin kuin itse elokuvassa, sivustolla ajan eri tasot sekoittuvat. Toisaalta sivusto kertoo, mitä tapahtuu elokuvan "oikeassa" todellisuudessa, ja toisaalta se valottaa, mitä rinnakkaistodellisuudessa on tapahtunut samanaikaisesti. Kaikki elokuvan ja sivuston aiemmin herättämät avoimet kysymykset saavat vastauksen ja samalla elokuvan tarina kasvaa entisestään.

Jälkikäteen olen tajunnut, että kyseessä oli ensimmäinen näkemäni transmediakonsepti, jossa eri osat tukivat toisiaan saumattomasti. Sivusto kertoi kaiken oleellisen elokuvasta paljastamatta mitään ylimääräistä, joka olisi pilannut elokuvakokemuksen.

Kyseisen saitin teki firma nimeltä Hi-RES!, joka niitti mainetta vuosituhannen alkupuolella juuri elokuvasivustoillaan. Tunnetuin taitaa olla Requiem for a Dream -leffan sivusto, jossa käytetään samantyyppisiä tehokeinoja kuin Donnie Darkossa.

Donniedarko.com oli oman urani kannalta erittäin merkityksellinen sivusto. Se näytti, että verkossa voi luoda teknologiaa luovasti hyväksikäyttäen mukaansatempaavia tarinoita, jotka saavat käyttäjänsä todella haluamaan mainostettavia tuotteita. Edelleen se muistuttaa, että kun halutaan saada ihmiset oikeasti kiinnostumaan, ei pidä mennä suoraviivaisesti asiaan vaan käyttäjä tulee johdatella hahmottamaan kokonaiskuva mielessään pala palalta.

Kymmenen vuotta myöhemminkin Donnie Darkon sivusto on kiehtova kokemus. Se näyttää vanhanaikaiselta, mutta saa edelleen aikaan väkevän kokemuksen käyttäjässään. Samaa ei voi sanoa oikein mistään muusta sivustosta, joka on tehty vuonna 2001.

Sivustolla myös koeteltiin uuden teknologian rajoja tavalla, jota nykyään näkee enää harvoin. Ne ajat ovat onneksi palaamassa älypuhelimien, iPadien, ubiikin teknologian, reaaliaikaisuuden, laajennetun todellisuuden, HTML5:n, 3D- ja kosketusnäyttöjen, Arduinon sekä Kinectin ansiosta.

Sivut on ansiokkaasti arkistoitu osoitteeseen donniedarkofilm.com.