Koronavirus on ollut painajainen monille markkinointialan yritykselle. Brändit ovat vetäneet pois kampanjoidaan ja se on heijastunut koko mediakenttään, televisioon, digitaaliseen mediaan, audioon ja ulkomainontaankin.

E-urheilu näyttää kuitenkin olevan immuuni tälle kehitykselle. Kun ihmiset ovat pakotettuja pysymään kodeissaan ja live-urheilua ei ole tapahtumina eikä televisiossa, e-urheilu on alkanut vetää sekä suuria että pieniä brändejä pariinsa.

Esimerkiksi autonvalmistaja BMW kertoi viime torstaina isoimmasta satsauksestaan e-urheiluun. Sopimuksesta uutisoi muun muassa AdAge. Autojätti teki sopimuksen viiden merkittävän globaalin organisaation kanssa: Cloud 9:n Yhdysvalloista, Fnaticin Britanniasta, FunPlus Phonexin Kiinasta, G2 Sportsin Saksasta ja T1:n Etelä-Koreasta.

Kokeellisesta markkinoinnista BMW:ssä vastaava johtaja Stefan Ponikva kertoo, että alun perin sopimuksen solmimista lykättiin koronan takia, mutta nyt ei ollut syytä enää odottaa:

"Me näemme e-urheilun suuren suosion kasvun kaikkialla maailmassa. Se on hullunmylly”, kiteyttää Ponikva.

Eikä hän ole väärässä. Pelianalytiikkayhtiö Newzoo ennusti arvioi viime vuonna kilpapelialan liikevaihdon nousevan nousevan yli 1,1 miljardin dollarin (1,0 miljardin euron), mikä tarkoittaisi 27 prosentin kasvua edellisvuodesta.

Mainosrahoissa ylitetään markkinointitutkimusyritys eMarketerin mukaan tänä vuonna vuonna 200 miljoonan dollarin raja pelkästään Yhdysvaltojen markkinalla.

Ponikva ei paljasta BMW:n solmiman sopimuksen arvoa, mutta sanoo, että yhtiö muutti painotuksia markkinointibudjetin sisällä. Myös BMW:n kilpailijat ovat miettineet uusiksi e-urheilupanostuksiaan.

Subaru ilmoitti huhtikuun alussa yhteistyöstään rallipelialusta iRacingin kanssa. Nissan puolestaan on kaksinkertaistanut sponsorointinsa e-urheilun kumppaninsa FaZe Clanin kanssa. Lisäksi Ford on pyytänyt pelaajia suunnittelemaan itselleen uuden virtuaaliauton.

Tavallisesti autoalan yritykset ovat olleet suuria mainostajia perinteisissä urheilutapahtumissa. Konsulttiyhtiö IEG arvioi, että koronan takia 120 000 urheilu- sponsorointisopimusta on peruttu ja peruttujen sopimusten arvo on yhteensä 10 miljardia dollaria (n. 9,2 miljardia euro).

Kun perinteinen live-urheilu on poissa, monet yritykset ovatkin siirtäneet katseensa e-urheiluun. Juomavalmistaja Jones Soda on siirtänyt panostuksensa skeittikisoista All-Star Esports Battleen YouTubessa ja Twitchissä. Sarjassa kilpapelaajat ajavat toisiaan vastaan kilpaa virtuaalisesti. Turnaus pantiin pystyyn 48 tunnissa sen jälkeen Formula 1:n Australian osakilpailu oli peruttu.

Mutta on e-urheiluun sijoittavilla mainostajilla ainakin yksi huoli: alan väkivaltaisuus. BMW on esimerkiksi päättänyt, että sen logo ei saa näkyä aseellisen väkivallan ja veriroiskeiden yhteydessä. Jotkut e-urheilun järjestäjät lupaavatkin jatkossa kytkimen, jolla kuluttaja voi poistaa veriset kohtaukset kokonaan tilaamansa sisällön kuvituksesta.