VR kysyi kesäkuussa tuhannelta suomalaiselta heidän matkamusiikkitottumuksistaan. Musiikki on tärkeä osa suomalaisten matkakokemusta. Kyselyyn vastanneista 84 prosenttia kuuntelee musiikkia perheen yhteisillä matkoilla.

Suomalaiset suosivat matkustaessaan kotimaista musiikkia ja nostalgisia klassikoita. VR:n teettämän tutkimuksen mukaan kymmenestä suosituimmasta kappaleesta kahdeksan oli kotimaisia.

Mieluiten suomalaiset kuuntelevat matkoillaan Popedan, Leevi and the Leavingsin tai Arttu Wiskari n musiikkia. Sukupolvirajojakin ylittäviä suosikkikappaleita ovat tutkimuksen mukaan esimerkiksi Leevi and the Leavingsin "Pohjois-Karjala" ja Popedan "Kuuma kesä".

Kymmenen suosituimman artistin joukkoon ylsivät lisäksi kotimaisista nimistä muun muassa Dingo, Juha Vainio ja Eppu Normaali. Ulkomaisten kappaleiden kohdalla suurinta suosiota nauttivat AC/DC:n "Thunderstruck" ja Toton "Africa".

Nuorten keskuudessa matkasuosikiksi nousi JVG:n "Häissä". Hieman varttuneemmat suomalaiset nostivat kyselyssä yhdeksi suosikeistaan puolestaan liki 50 vuotta sitten julkaistun Rauli Badding Somerjoen kappaleen "Bensaa suonissa".

Huomionarvoista on, että suomalaisten matkamusiikkisuosikkeihin eivät kyselyn perusteella lukeudu esimerkiksi juuri Suomessa konsertoineen ja listahittejä jatkuvasti tuottavan Ed Sheeran in kaltaiset pinnalla olevat nimet, vaan myös ulkomaisista nimistä esille nousevat nostalgiaa ja vanhempaa puolta edustavat AC/DC:n ja Toton kaltaiset nimet.

Piristää ja nopeuttaa matkantekoa

Suurin syy musiikin kuuntelulle on ikäluokasta riippumatta se, että musiikin kuuntelu piristää ja saa hyvälle tuulelle. Musiikkia kuuntelemalla voi kyselyyn vastanneiden mukaan myös sulkea muut häiriötekijät ulkopuolelle, ja matkanteko tuntuu sujuvan nopeammin.

VR kertoo vastanneensa asiakkaiden musiikkimieltymykseen kehittämällä omia Spotify-soittolistoja matkaa varten.

"Musiikki on monelle asiakkaallemme tärkeä osa matkakokemusta. Ylivoimaisesti kuunnelluin soittolistamme on Suomalaiset matkaklassikot", VR:n digitaalisista palveluista ja markkinoinnista vastaava Vanessa Lehtinen kertoo tiedotteessa.

Suomalaiset suosivat matkamusiikkina nostalgisia kappaleita, jotka herättävät muistoja. Lukuisat vastaajat nimesivät tärkeiksi muistoiksi tietyn kappaleen yhdistämisen tuttuun maisemaan. Lisäksi lähes neljännes vastaajista kertoi kokevansa omien vanhempien vaikuttaneen omaan musiikkimakuun melko tai erittäin paljon.

Suuren yleisön mielipiteestä huolimatta 16 prosenttia vastanneista kertoi kyselyssä kuitenkin, ettei heillä ole tapana kuunnella musiikkia matkustaessaan yhdessä perheensä kanssa.