Kampanjat

Laura Kukkonen 13.11.2017 14:33 päivitetty 13.11.2017 15:42

Eicca Toppisen teos vie suomalaista mielenmaisemaa maailmalle

Visit Finland
Eicca Toppinen sävelsi kappaleen suomalaisten dna:sta.

Visit Finland on julkistanut Symphony of Extremes -teoksen, joka on syntynyt Suomen eri puolilla asuvien ihmisten dna:sta.

Suomalaisten dna:sta koostuvan instrumentaalikappaleen sävellystyöstä on vastannut Eicca Toppinen, joka esittää kappaleen Apocalyptica-yhtyeensä kanssa.

Kappale on osa Visit Finlandin kampanjaa, joka on ideoitu yhdessä SEK:in kanssa. Luova suunnittelija Sami Korjus kertoo, että mainostoimiston tiimi halusi kehittää matkailumarkkinointitalolle erilaisen Suomi 100 -kampanjan.

Korjuksen mukaan ideointityön pohjana olivat myös artikkelit, jotka liittyivät dna-tutkimukseen. Ne kertoivat suomalaisten omalaatuisesta dna:sta ja professori Jonathan Middletonin laskentaohjelmasta, joka muuttaa dna:n emäkset ääneksi.

Korjus kertoo, että kyseessä on nimenomaan PR:ään ja ansaittuun näkyvyyteen pohjaava, pienen budjetin kampanja. Kampanjan ideointi alkoi vuoden vaihteessa. Kesällä Visit Finland julkisti kampanjan tiiserin.

Visit Finlandin kampanja on suunnattu maailmalle. Yhtiö oli kutsunut kappaleen julkistustilaisuuteen toimittajia muun muassa Italiasta, Ranskasta ja Aasiasta. Tavoitteena on saada mahdollisimman suuri kansainvälinen huomio myös muilta kuin matkailuun liittyviltä tahoilta.

Kampanjan päämarkkinat ovat myös Visit Finlandin tärkeimmät kohdemarkkinat, eli muun muassa Kiina, Japani ja saksankielinen Eurooppa. Päämedioina toimivat digitaaliset kanavat ja sosiaalinen media, jossa kampanjan asiasanana on #FinnishDNA.

Teoksen säveltänyt Toppinen kertoo, että kappaleen tekeminen erosi huomattavasti Apocalyptican tavanomaisesta tyylistä tehdä musiikkia. Taustalla oli paljon tutkimustietoa ja erilaisia elementtejä.

"Halusimme saada kappaleeseen suomalaisen mielenlaadun. Tarkoituksena oli luoda ihmisille tunne siitä, millaisia suomalaiset ovat", Toppinen kertoo teoksen julkistustilaisuudessa.

Apocalyptican jäsenet lähtivät suoraan Helsingissä järjestetystä lehdistötilaisuudesta Etelä-Amerikan kiertueelleen, joka juhlistaa yhtyeen 20-vuotista taivalta. Tällä kiertueella yhtye ei esitä suomalaisten dna:sta koottua kappaletta. Se kuitenkin julkaistaan Apocalyptican seuraavalla albumilla.

Teoksen kokoamisessa olivat mukana Helsingin yliopiston genetiikan professori Päivi Onkamo, joka tutkii muinaisen Suomen ja lähiseutujen ihmisten dna:ta ja sitä, mistä ihmiset on koottu. Näytteiden keräyksestä ja tulosten analysoinnista on vastannut Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimusjohtaja Janna Saarela.

Sinfonian tausta-aineksina käytetyt näytteet on kerätty Nuorgamissa, Hattuvaarassa ja Hiittisten saaristossa. Näytteitä ovat antaneet 20 suomalaista ihmistä.

Musiikkivideon on ohjannut Musuta-duo eli Jopsu ja Timo Ramu. Tuotantoyhtiönä on toiminut Directors Guild. Musiikkivideon lisäksi Visit Finland on julkaissut neljä minidokumenttia eri puolilla Suomea elävistä, äärimmäisyyksiä edustavista henkilöistä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö