Vietnamilaistaustaiset yrittäjät Jesse Tran ja Son Chu astuvat Suomesta suoraan maailmalle vedenpitävillä kahvikengillä.

Kaksikon viime vuonna käynnistämä yritys Rens (uFaktory Oy) toi kesällä Kickstarter-myyntiin käytetyistä kahvinporoista ja kierrätysmuovista valmistetut lenkkarit. Kampanjassa Rens sai tilauksia yli puolen miljoonan euron arvosta 69 maahan. Tämä tekee Rensistä yhden parhaiten Kickstarterissa menestyneistä suomalaisyrityksistä.

Yhtiö on saanut tuekseen myös joukon Suomen nimekkäimpiä bisnesenkeleitä, kun Rensin alkuvaiheen rahoituskierrokselle lähtivät mukaan Ilkka Paananen, Leena Niemistö ja Moaffak Ahmed.

Sijoittajajoukkoon kuuluvat myös Catchbox-startupin kolmihenkinen perustajatiimi Pyry Taanila, Timo Kauppila ja Mikelis Studers, Ambronite-juomasta tuttu yrittäjä Mikko Ikola, Nosto Solutionsin toimitusjohtajana aiemmin toiminut Matti Rönkkö sekä opiskelijavetoinen pääomasijoitusyhtiö Wave Ventures.

19-vuotiaana vuonna 2011 Suomeen muuttanut, kansainvälistä liiketaloutta ja logistiikkaa opiskellut Tran ei ole ensimmäistä kertaa yrittäjänä.

Vuonna 2016 hän perusti Aalto-yliopiston yrittäjyystapahtumassa tapaamiensa kolmen yhtiökumppanin kanssa FactoryFinderin. Yhtiö kehitti palvelua, joka yhdisti länsimaiset pienet muotibrändit Vietnamin vaatetehtaisiin.

Startupin bisnes ei lähtenyt lentoon, mutta Tranille yritys toi tärkeitä suhteita kansainväliseen tekstiiliteollisuuteen ja uuden yhtiökumppanin FactoryFinderissa työskennelleestä Chusta. Vuonna 2014 Suomeen opiskelemaan tullut Chu työskenteli sittemmin verkkokauppajätti Zalandolla ja on nyt Rensin markkinointijohtaja.

Kaksikko löysi yhteisen sävelen puhumalla muodista ja erityisesti lenkkareista, joihin kumpikin kertoo suhtautuvansa intohimoisesti.

Ekologisten lenkkareiden kehitys alkoi syksyllä 2017. Kokeilujen jälkeen löytyi materiaali, joka syntyy, kun korkeassa lämpötilassa puhdistettu kahvinporomassa sekoitetaan muovipulloista saatavaan kierrätysmuoviin ja kehrätään langaksi.

Tranin mukaan materiaalia ei aiemmin ole käytetty kenkiin, mutta sen antibakteeriset ja hajua vähentävät ominaisuudet sopivat tarkoitukseen hyvin. Materiaalia ja lopputuotetta on kehitetty tiiviissä yhteistyössä taiwanilaisen tehtaan kanssa. Yhtiön mukaan yhteen kenkäpariin kuluu 300 grammaa kahvinporoja ja kuuden juomapullon verran kierrätysmuovia.

Ensimmäinen prototyyppi kahvilenkkareista valmistui keväällä 2018. Niillä yhtiö sijoittui toiseksi ympäristöinnovaatiokisa Climate Launchpadin Suomen kilpailussa.

Nykyinen menestys on yllättänyt yrittäjät itsensäkin.

”Kun sata tuhatta dollaria tuli Kickstarterissa täyteen viikossa, olimme, että voi hitto, tästä tulee iso juttu.”

Rensin tarina lähti leviämään vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Kahvikengistä on kirjoittanut muun muassa Maailman talousfoorumi, joka julkaisi jutun miljoonille sosiaalisen median seuraajilleen. Sen jälkeen kaksikon kenkiä hypettivät niin korkean tason YK-johtajat kuin hashtag-merkin kehittäjä Chris Messina, joka innostui kengän pintaan painetusta risuaitalogosta.

Tällä hetkellä Rensin tiimissä Helsingissä työskentelee yhdeksän henkeä, jotka Tranin mukaan keskittyvät nyt toimittamaan tuotteet ennakkotilaajille luvatussa ajassa, marraskuussa.

Seuraavat askelet liittyvät kumppanuuksiin, joiden avulla kengät saadaan isojen massojen ostettaviksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Rensin tavoitteena on luoda nuorelle sukupolville suunnattu kansainvälinen eko-brändi.

”Kahvikenkä on vasta ensimmäinen tuotteemme”, Tran sanoo.