Heinäkuussa Eläinvideokerho-nimisessä Facebook-ryhmässä hehkutettiin kissanlelua, joka villitsee kissoja erityisen paljon. Banaaninmuotoinen, kissanminttua sisältävä lelu sai Eläinvideokerhossa lempinimen ”huumebanaani”.

Heinäkuussa lelujen myynti nousi 400 prosenttia eläintarvikekauppa Mustissa ja Mirrissä. Lopulta banaanit loppuivat kesken.

Mistä ilmiö on lähtöisin, Mustin ja Mirrin tuoteryhmäpäällikkö Annika Lundström?

”Jos tarkkoja ollaan, kaikki on lähtöisin vuodentakaisesta höpötatti-ilmiöstä, joka syntyi Kissat-nimisessä Facebook-ryhmässä. Höpötatti on kissanlelu, joka sisältää mantsurianlaikkuköynnöstä eli matatabia. Höpötatti synnytti ilmiön, jossa ihmiset ostavat kissoilleen leluja, jotka saavat lemmikeissä aikaan reaktion. Huumebanaani-ilmiö lähti liikkeelle Eläinvideokerhosta.”

Millainen tuote huumebanaani on?

”Kyseessä on erittäin voimakkaalla, amerikkalaisella kissanmintulla täytetty, Yeowww!-merkkinen kissanlelu. Kissanminttulajikkeilla on eroja: mintun voimakkuus riippuu siitä, miten hartaudella se on kasvatettu. Huumebanaani on täytetty täysin kissanmintulla, siellä ei ole sisällä pumpulia ollenkaan. Siksi se on niin huumeisa.”

Onko tuote korkeakatteinen?

”Koska huumebanaanit tehdään Yhdysvalloissa, se on yllättävän arvokas kissanleluksi. Lelu maksaa noin 13 euroa, yleensä kissanlelujen hinnat liikkuvat kolmen euron tietämillä. Lelun kate ei ole meille erityisen hyvä. Kissanleluja myydään tuhansia vuodessa, huumebanaaneja on myyty ehkä satoja. Tuotteen myynti kasvoi 400 prosenttia heinäkuusta elokuuhun.”

Millaisia markkinointivälineitä Facebook-ryhmät ovat, Mustin ja Mirrin markkinointipäällikkö Niina Karhu?

”On vaikea ennustaa, mistä asiakkaat innostuvat ja mistä eivät. Pyrimme siihen, että tuotteemme ovat niin innovatiivisia, että niistä lähtisi liikkeelle keskusteluja. Olemme somessa mukana ihmisten arkipäivän tekemisessä. Markkinointimme on aika some-painotteista. Some-tuotannon teemme itse in-housena.”

Mitkä ovat Mustin ja Mirrin tärkeimmät some-kanavat?

Facebook ja Instagram ovat meidän kaupallisia ja viihdyttäviä kanaviamme. LinkedIn on työnantajamielikuvan rakentamista varten. Markkinointibudjetissamme digitaalisilla kanavilla on tärkeä rooli, mutta panostamme perinteisiin kanaviin merkittävästi.”

Juttu on julkaistu Markkinointi & Mainonta -lehdessä (18/2018).