Viestintätoimisto Ellun Kanojen hallituksen puheenjohtajan, Kirsi Piha n mielestä yritykset tarvitsevat konflikteja.

Ajatus kuulostaa hurjalta. Yleensä konflikteja pyritään välttämään mahdollisimman pitkään.

"Suomessa ajatellaan usein, että yrityksissä ihmisten pitää soutaa samaan suuntaan. Jos tätä suuntaan ei haasteta voi olla, että se on väärä", Piha sanoo.

Häneltä ilmestyy tänä syksynä aiheesta kirjan nimeltä Konflikti päivässä.

Piha muistuttaa, että monessa asiantuntijayrityksessä johtajan osaaminen voi olla joillakin erikoisalueilla hyvinkin vähäistä. Jos asiantuntijoilla ei ole mahdollisuutta haastaa johtajaa, jäävät asiantuntijuuden monet hyödyt käyttämättä.

"Kun ihminen palkataan yritykseen, häntä pidetään hyvin fiksuna mutta usein häntä ei kuitenkaan kuunnella. Tähän voidaan vaikuttaa yrityksen ilmapiirillä ja systematisoimalla konfliktit", sanoo Piha.

Jos yrityksen kulttuuri on hyvin hierarkinen, eivät työntekijät uskalla haastaa toisiaan tai esimiestä.

"Hierarkkisuus pakottaa työntekijät alamaisiksi. Silloin syntyy helposti tunne, että haastamisesta saa potkut tai ainakin urakehitys pysähtyy."

Pihan mielestä yritykset voisivat jopa luoda järjestelmiä, jotka tuottavat konflikteja.

"Kyse ei tietenkään ole ihmisten välisten riitojen lietsomisesta vaan yrityksen kehittämisestä. Konflikti haastaa ennakkoluuloja ja tuottaa ratkaisuja. Yksi keino voisi olla vaikka viikon opponoijan nimittäminen. Hänen tehtävänään olisi haastaa johdon ja tiimin muiden työntekijöiden esittämät mielipiteet."

Kirsi Pihan kirjan Konflikti päivässä on kustantanut Alma Talent. Markkinointi & Mainonta kuuluu samaan yhtiöön.

Lue Kirsi Pihan koko haastattelu Talouselämästä.