Elokuvat

M&M 30.1.2017 21:00 päivitetty 31.1.2017 09:30

Elokuvantekijät kannustavat typeryyteen: "Saatanan kanit todistaa, että suomalainen huumori toimii maailmalla"

Saatanan kanit esitettiin Sundance-elokuvafestivaaleilla. Kuvakaappaus Saatanan kanit -elokuvan trailerista.

Antti Toivonen ja Teemu Niukkanen osallistuivat Sundance-elokuvafestivaaleille ja toivovat sen olevan ponnahduslauta tuleville hankkeilleen.

Antti Toivosen käsikirjoittama ja Teemu Niukkasen ohjaama lyhytelokuva Saatanan kanit sai hyvän vastaanoton viime viikolla Yhdysvalloissa, Utahin osavaltiossa järjestetyssä Sundance-elokuvafestivaaleilla.

Elokuva kertoo keskiluokkaisen, liberaalin miehen reaktiosta, kun naapuriin muuttaa saatananpalvojien seksikultti. Englanniksi elokuvan nimi on Fucking Bunnies.

”Komedian onnistumista voi mitata suoraan naurujen määrällä ja ainakin oma tavoitetasoni sen suhteen täyttyi. Vielä paluumatkalla lentokentällä yksi mies juoksi minut kiinni ja halusi vielä erikseen kehua”, Niukkanen kertoo.

Niukkanen on mainoselokuvaohjaaja ja Toivonen on vuosia työskennellyt mainosalan luovana Singaporessa. Elokuvan työryhmään kuuluivat myös tuottajat Tero Tamminen, Daniel Kuitunen ja Kaisla Viitanen. Työryhmä on tehnyt yhteistyötä Elokuvasäätiön ja Ylen Sari Volasen kanssa.

Sundance on laadukkaista elokuvista tunnettu festivaali, joka avaa ovia muille festivaaleille. Toivosen ja Niukkasen mukaan tunnelma festivaaleilla on kuitenkin hyvin maanläheinen.

"Lunta ja loskaa on paljon, mikä tasa-arvoistaa ihmisiä kivasti. Oli millainen moguli hyvänsä, jokainen joutuu hyppimään lumikasojen yli. Täällä ei näy punaisia mattoja eikä limusiineja. Kaikilla on varmasti pitkät kalsarit. Kun meillä on elokuva - tai meidän tapauksessamme lyhytelokuva - ohjelmistossa, miltei kuka tahansa on valmis istumaan kahville kanssasi ja kuulemaan, kuka olet ja mitä aiot seuraavaksi", Toivonen kertoo.

Elokuvan englannin kielinen nimi on herättänyt huomiota. Paikallisessa aamutv-lähetyksessä F-alkuista sanaa ei voinut sanoa ääneen, joten elokuvan koko nimeä ei voitu kertoa lähetyksessä. Nimi jää kuitenkin mieleen.

Ohjaaja Teemu Niukkanen (vas.) ja käsikirjoittaja Antti Toivonen edustivat suomalaista komediaosaamista Sundance-elokuvafestivaaleilla.

Tekijöiden mukaan Sundance antaa hyvän startin festivaalikiertueelle, mutta muut festivaaliosallistumiset varmistuvat lähiaikoina.

Toivonen ja Niukkanen aikovat käyttää elokuvaa ponnahduslautana seuraaville hankkeilleen. Niukkasen mukaan haaveena on saada myös nimi lanseerattua komediantekijöiden joukkoon.

"Saatanan kanit esittelee uudenlaisen äänen kotimaisessa komediassa. Se todistaa, että suomalainen huumori toimii ympäri maailman. Elokuva edustaa typeryyttä, joka tuntuu katsojassa mahtavalta. Toivottavasti onnistumme rohkaisemaan muitakin tekijöitä olemaan rehdisti typeriä - sille on selkeästi kysyntää", Toivonen sanoo.

Komediasta huolimatta, elokuvalla on myös tiedostavampi taso. Tekijät ovat iloisia siitä, että yleisö on ymmärtänyt komedian alla piilevän suuremman teeman siirtolaisuudesta. Elokuva käsittelee erilaisuuden pelkoa ja ksenofobiaa, eli miten liberaaleina itseään pitävät ihmiset reagoivat, kun erilaisuus saapuu sanomalehtien sivuilta seinänaapuriin.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö